Kapcsolatot találtak a menopauza és a szívbetegségek kockázata között

Vágólapra másolva!
Kisebb lehet a szívroham kockázata a későbbiekben azokban a nőkben, akikben már a menopauza kezdetén jelentkeznek hőhullámok és éjszakai izzadás, mint azokban, akikben a tünetek később vagy egyáltalán nem jelentkeznek - közölték amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Mint JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa nyilatkozatában kiemelte, tanulmányuk megerősítette, hogy a menopauza klasszikus tüneteinek megjelenése - néhány korábbi vizsgálat eredményeinek ellentmondva - nem jelenti a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés és a halálozás későbbi kockázatának emelkedését.

A kutatók a Menopause című szakfolyóiratban közzétett eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású amerikai vizsgálat adatainak elemzésével kapták.

Eredetileg a vizsgálat - 60 ezer nő egészségi állapotát tíz éven át követve - arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia (HRT) miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a HRT növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák a hormonkezelést ebben a betegcsoportban.

Az adatokat most más megközelítésből vizsgálva Mason és kutatótársai úgy találták, hogy a hőhullámok és az éjszakai izzadás nem járt együtt a szívroham és a szélütés fokozott kockázatával. Továbbá a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás kockázata alacsonyabb volt azokban a nőkben, akikben korán jelentkeztek a menopauza tünetei, mint azokban, akikben a menopauza későbbi fázisában vagy egyáltalán nem jelentkeztek.

A kutatók szerint négy nőből háromnál a menopauza korai szakaszában jelentkeznek a jellegzetes hőhullámok. A kellemetlen tünet kialakulásának feltételezett oka, hogy a női nemi hormonok mennyiségének csökkenése valamelyest megzavarja a hipotalamuszban lévő hőközpont működését, így a szervezet túlságosan melegnek érzékeli az egyébként normális hőmérsékletet, és hőleadó mechanizmusokat - izzadást, a felszíni erek tágulását - indít be.