Újabb ok a paradicsomfogyasztásra

Vágólapra másolva!
Egy új japán kutatási eredmény szerint a paradicsom tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Vágólapra másolva!

Az orvosi szaknyelv dyslipidemiának nevezi azt az állapotot, amikor a lipidek (zsírok, koleszterin) szintje a normálisnál magasabb a vérben. A Kiotói Egyetem kutatói szerint a paradicsomban található 9-oxo-oktadekatrién savnak lipidcsökkentő hatása van. Vizsgálati eredményeikről a Molecular Nutrition & Food Research című táplálkozástudományi szaklapban számoltak be.

A túl sok lipid a vérben önmagában nem okoz tüneteket, ám idővel érelmeszesedéshez és májzsugorhoz (cirrózishoz) vezethet. Ahhoz, hogy e kórokat elkerüljük, fontos a magas lipidszint csökkentése.

A paradicsomban található 9-oxo-oktadekatriénsav serkenti a zsírsav-oxidációt, és hozzájárul a zsíranyagcsere szabályozásához. Ily módon a paradicsommal némiképp ellensúlyozhatjuk a zsírban gazdag étrendet.

A paradicsom gyógyír a reumásoknak is

A lipidszint mérséklése mellett a paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén is. Továbbá segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést is. Külsőleg, arcpakolásként alkalmazva helyreállítja a bőr pH-értékét, valamint jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre.

Az érett paradicsomban a vitaminok közül a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin található meg nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.

Nagyon sok benne a likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színanyag adja, amely antioxidáns hatású vegyület, így szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert is.

A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termés sokkal kevesebbet tartalmaz.

A likopin érdekessége, hogy hő hatására - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel, így a paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken.