A pitvarremegés (pitvarfibrilláció) a leggyakrabban tapasztalt szabálytalan szívműködés. Régóta folyik a vita arról, hogy van-e valamiféle életmódbeli jellemző, valamilyen élvezeti szer, például koffeintartalmú ital a ritmuszavar hátterében.
A bostoni Tufts University kutatói Jian Shen vezetésével vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését, vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult.
Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad, az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvarfibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése.
A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a szívritmuszavar előfordulási gyakoriságát, egy négyéves megfigyelési idő adatai alapján. A vizsgált csoport átlagéletkora 62 év volt. A rendszeresen megvizsgált csoportban 4526 egészséges személy volt, és a ritmuszavar a negyedik esztendő végére 296 esetben jelent meg.
A munkacsoport a tanulmány résztvevőinek életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte, és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködés milyen étel vagy ital gyakoribb fogyasztásával volt kapcsolatban, összefüggött-e például a kávé, tea vagy alkohol rendszeres ivásával.
A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rostok, valamint a telítetlen zsírsavak halevéssel kapcsolatos fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható - írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.