Vitaminnal enyíthető a menstruáció előtti mellfeszülés

Vágólapra másolva!
Az E-vitamin és egyes esszenciális zsírsavak nők milliói számára könnyíthetnék meg a menstruáció előtti napokat.
Vágólapra másolva!

Egy brazil vizsgálatban egy esszenciális zsírsavakból és E-vitaminból álló kapszula hatékonyan enyhítette a menstruációt megelőző tüneteket, minimális mellékhatással. A kapszula oly módon hat, hogy csökkenti egyes szövetek érzékenységét a havi vérzést megelőző hormonális változásokra. Leginkább a mellfeszülésért felelős prolaktinra való érzékenységet mérsékeli.

A premenstruációs tünetek körülbelül a nők háromnegyedét érintik, 40 százalékuk esetében kifejezetten nehéz időszak a vérzést megelőző 2-14 nap. A leggyakoribb tünetek a rossz közérzet, a fejfájás, a szédülés, valamint az alvászavarok. A mellek megduzzadhatnak, ahogy a lábszár is, és az arcon a tinédzserkorra jellemző pattanások, vagy herpesz jelenhet meg. Fokozódnak a visszeres, aranyeres panaszok, gyakran vérbőség, izzadás és fáradékonyság lép fel. A sírásra, esetleg ájulásra való hajlam sokakban felerősödik ilyenkor, ahogy a hangulatingadozás és az agresszivitás is. Sok nő küzd ilyenkor álmatlansággal, illetve alvászavarokkal, többszöri felébredéssel.

A brazíliai Pernambuco Szövetségi Egyetem kutatói vizsgálatukba 120 nőt vontak be. Először kikérdezték őket premenstruációs tüneteikről, majd nyolcvan résztvevőnek többszörösen telítetlen zsírsavakból és E-vitaminból álló kapszulát adtak, negyven nőnek pedig placebót. A résztvevőket arra kérték, hogy a menstruációt megelőző napokban vegyenek be két kapszulát lefekvés előtt, majd tüneteikről kikérdezték őket három és hat hónap után is.

A nők kétharmada tüneteik enyhüléséről vallott, egyesek hat hónap után egyenesen drámai változásokról számoltak be. Mellékhatás csak elvétve jelentkezett: egy nőnek gyomorpanaszai voltak, egy másiknak pedig késett a vérzése. A Reproductive Health című szaklapban megjelent kutatás a menstruációt megelőző pszichés tüneteket (csökkent önértékelés, hangulatingadozások) nem vizsgálta.

Természetes gyógymódok a premenstruációs tünetek enyhítésére

Az enyhébb tüneteket sok esetben szinte teljesen meg lehet szüntetni pusztán egészségesebb életmóddal is. A rendszeres testmozgás (heti 3-5 alkalommal) és a kiegyensúlyozott, vitaminokat (különösen B-vitaminokat) és ásványi anyagokat (kalciumot, magnéziumot) is bőségesen tartalmazó étrend nagyon sokat segíthet. A brazil vizsgálatban alkalmazott E-vitaminhoz pedig hozzájuthatunk például dió, mogyoró, mandula, illetve zeller, paraj fogyasztásával is. Ugyancsak segít a dohányzásról, az alkoholról és a kávéról való leszokás is.

A tapasztalatok szerint sokaknak segíthet a premenstruációs tünetek enyhítésében az alábbi gyógytea-recept:: egy evőkanál nyírfalevél, két evőkanál kifejtett babhüvely, fél evőkanál zsurló, cickafark, illetve kamillavirág keverékéből összesen két evőkanállal kell adni két és fél deci vízhez, felforralni, majd leszűrni. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk belőle. A gyógyteák közül a cickafark és a kamilla gyakran önmagukban is hatásosnak bizonyulnak.

A kellemetlen tünetekkel küzdő nők ilyenkor jobban kívánják az édességet is, ami valóban segíthet: a csokoládé fogyasztása például megnöveli a szervezet szerotoninszintjét. A torna, a mozgás szintén serkenti az agy "boldogsághormonja" az endorfin termelését.