Mégsem segít a megfázáson a népszerű gyógynövény

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint sem a megfázásos megbetegedés hosszát nem rövidíti le, sem tünetein nem javít számottevően a széles körben elterjedt gyógynövény, az Echinacea.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Wisconsin Egyetem kutatóinak vizsgálatát az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat közölte.

A vizsgálatba 719, 12 és 80 év közötti embert vontak be.

Mindannyian a megfázásuk elejétől szedtek vagy az Echinacea purpurea (bíbor kasvirág) hatóanyagát tartalmazó tablettát, vagy placebót, illetve a harmadik csoport nem szedett semmit.

A hatóanyagot tartalmazó tablettákban az első napon 10 gramm szárított echinaceagyökérnek megfelelő adag volt, majd a további négy napon ennek fele.

Az önkéntesek feljegyezték tüneteiket.

A nagyjából egy hétig tartó felépülési idő csupán 7-10 órával volt rövidebb azoknál, akik echinacea kivonatot szedtek, valamint a tünetek súlyosságában sem találtak lényeges eltérést a kutatók a gyógynövényt illetve a placebót szedők között.

A Wisconsin Egyetem munkatársainak mostani eredményei ellentmondanak több korábbi tanulmány megállapításának, amelyek szerint segít a bíbor kasvirág kivonata a megfázás gyógyításában.

Ezt a gyógynövényt az észak-amerikai őslakos indiánok számos betegség, köztük a meghűlés kezelésére alkalmazták eredetileg.