Már kérhető a háziorvostól a szezonális influenza elleni oltás is

Vágólapra másolva!
Novembertől már a háromkomponensű oltóanyag is kérhető a háziorvosoktól. A hónap első hét napjában hozzávetőlegesen hatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs influenzajárvány hazánkban: az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint az októberi heti 9-10 ezer, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult beteggel szemben november első hetében "csupán" hatezrenen keresték fel háziorvosukat ilyen panaszokkal.

Kétféle oltás közül lehet választani

Ahogy arról korábbi cikkeinkben már beszámoltunk, az idei influenzaszezonra kétféle védőoltással készülhetünk.

A Fluval AB oltóanyagú vakcina háromféle antigént tartalmaz: az influenza A vírus két altípusából (H1N1 és H3N2) származót, plusz az influenza B vírus ellen védelmet nyújtót.

Az oltóanyag november elejétől már kérhető a háziorvosoktól. Ingyenesen hozzájuthatnak a 65 év felettiek, a várandósok, illetve az őszi-téli hónapokban teherbeesést tervező nők, valamint a háromévesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitettek: többek között a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők és az asztmások; a szív- és érrendszeri kórral küzdők - de a magas vérnyomásúak nem; az immunbetegséggel kezeltek; a krónikus máj- és vesebetegek, illetve az anyagcsere-betegségekben, például diabéteszben szenvedők vagy súlyosan elhízottak.

A Fluval AB-val ellentétben a Fluval P oltóanyagot tartalmazó védőoltáshoz mindenki ingyenesen hozzájuthat. Ez az oltóanyag azonban csak a H1N1 vírus elleni antigént tartalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint az idei szezonban még mindig az A(H1N1) vírus lesz az első számú kórokozó, nagy valószínűséggel több áldozatot szed, mint az influenza A vírus másik altípusa, a H3N2 és az influenza B vírus.

Az ÁNTSZ számításai szerint a tavalyi járvány során 10-ből 4 magyar találkozott csak a H1N1 vírussal (2,7 millióan oltást kaptak, 1-1,5 millióan pedig átestek a fertőzésen). A lakosság 60 százaléka tehát csak a következő szezon(ok)ban találkozik a kórokozóval.

A gyerekek hathónapos kortól olthatók

A háromévesnél fiatalabb gyerekek térítésmentesen juthatnak oltáshoz. Számukra ugyancsak két vakcina áll rendelkezésre. A háromkomponensű Vaxigrip Junior elnevezésű védőoltást 6 hónapostól 3 éves korig ajánlják a szakemberek. A már említett Fluval P oltást pedig 12 hónapnál idősebb gyerekek kaphatják.