Hány éves kortól nem ajánlott a gyermekvállalás?

idős szülők, anyaság 50 felett, idős anyák, idős szülő gyerekkel
Vágólapra másolva!
Bár petesejt-adományozással ma már a menopauza után is teherbe lehet esni, a szakember szerint nem véletlen, hogy a természet úgy intézte: bizonyos kor felett az anya már ne tudjon szülni. A szülész és a pszichológus is egyetért abban, hogy a gyermekvállalás felső határa 45 év körül van.
Vágólapra másolva!

Újabb gyereket vállalna a hajdan legöregebb kismamának számító, első gyermekét 66 évesen világra hozó román Adriana Iliescu. A most 72 éves akadémikusról és kislányáról, Eliza Mariáról közölt fotókon mintha egy nagymamát látnánk unokájával. Iliescu mesterséges megtermékenyítéssel, petesejt-adományozás révén esett teherbe. Az embrió beültetését egy román magánklinika végezte el. Miközben az idős nő a gyerekvállalást élete legjobb döntésének tartja, késői anyává válása a mai napig megosztja a közvéleményt.

Iliescu a késői szülést azzal indokolta, hogy egyrészt nem volt partnere, másrészt akadémiai karrierjére koncentrált. 57 éves volt, amikor Romániában lehetőség nyílt a mesterséges megtermékenyítésre. Először 2000-ben sikerült teherbe esnie, de később elvetélt. Ám nem adta fel, 2006-ban egészséges kislányt szült. A lányának azt tanácsolja majd, hogy szüljön minél korábban, lehetőleg 30 éves kora alatt. Ha azonban ez valami miatt nem sikerül, Iliescu szerint akkor sem szabad lemondania az anyaságról - jobb később, mint soha.

Itthon még nem történt ilyen extrém késői teherbe esés

Petesejt-adományozásra itthon is van lehetőség, nagymamakorú nőnél azonban még nem végeztek ilyen megtermékenyítést. "Én nem tudok 45 év feletti, petesejt-adományozással teherbe esett nőről Magyarországon" - mondja dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász. "Bár van olyan ötven feletti páciensem, aki szeretne gyereket, de lebeszélem róla. A petesejt-adományozást reális célokra kéne használni. A gyerekvállalás ideje így is kitolódott: Nyugaton már a nők 20 százaléka 35 felett hozza világra az első gyerekét, nálunk ez az arány jelenleg 13 százalék, de folyamatosan nő" - teszi hozzá a szülész-nőgyógyász. (Részletesen lásd: Itthon is trenddé vált a negyven év körüli gyermekvállalás.)

A petesejt-adományozás elsősorban azoknak a nőknek nyújt reményt, akiknek idő előtt, akár 30-35 évesen leáll a petesejttermelésük. A potenciális befogadók másik csoportjánál a petefészkek valamilyen betegség következtében (daganatos betegség, kemoterápia, sugárterápia, egyes autoimmun betegségek ) vesztették el petesejttermelő képességüket.

Nem csak petesejt, embrió is adományozható

A magyar törvények szerint petesejtet 35 év alatti, már szült, egészséges nő adományozhat. A felajánlás történhet anonim módon, amikor a donor egy adott intézetnek ajánlja fel petesejtjeit. A másik lehetőség, hogy valaki egy konkrét személynek adományoz, azonban ilyenkor a donor csak egyenes ági rokon vagy közeli hozzátartozó lehet. A befogadó (recipiens) életkora nincs meghatározva, a beavatkozás elvégzéséről az illető egészségi állapota és életkora függvényében a kezelőorvos dönt.

"A törvények egyébként nemcsak petesejt-, hanem embrióadományozást is lehetővé tesznek. Ez utóbbi jó lehetőség például olyankor, amikor a testen kívüli megtermékenyítéssel létrejött embriók közül nem kerül mind beültetésre" - mondja dr. Gasztonyi Zoltán. A törvény az azonos személyektől származó embrió felhasználását legfeljebb két másik nő megtermékenyítéséhez engedélyezi.


Mennyire értik meg egymást?

"Minél nagyobb a korkülönbség a gyerek és az anya között, annál inkább eltérnek kulturális és szocializációs körülményeik. Kétnemzedéknyi korkülönbség esetén a szocializációs körülményeikben már szinte nincs is közös. Gondoljunk csak bele, hogy egy ma hatvanéves anya gyerekkorában még nem volt televízió, privilégiumnak számított a telefon. Minél eltérőbb az anya és a gyerek világa, annál kevésbé értik egymást. A természet bölcsen úgy rendezte, hogy bizonyos kor felett a nő már ne tudjon szülni" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna gyerekpszichológus, a Corvinus Egyetem tanára.

Forrás: Image Source
Forrás: Image Source

A pszichológus szerint a harmincas évek derekán gyereket vállani pszichés szempontból még nem késő, sőt, előnyökkel is járhat a kicsi szempontjából. A megfigyelések szerint ugyanis az ilyen korú anyák általában türelmesebbek, jobban tűrik a kényelmetlenségeket. Általában az anyasággal kapcsolatos motivációk is erősebbek azokban a nőkben, akik harmincas éveik második feléig várnak a teherbeeséssel.

"Annak viszont, hogy valaki hatvanévesen vállal gyereket, én nem látom a gyerekre nézve semmilyen előnyét, sőt, a magas egészségügyi kockázat miatt kifejezetten felelőtlenségnek tartom" - mondja a pszichológus. A gyereknek 6-7 éves korában tűnik majd fel, hogy anyja jóval idősebb, mint a többi gyereké, és ez társai előtt zavarni fogja. Az anya elvesztésétől való félelem pedig szorongásokat válthat ki belőle.

"A gyerekvállalás pszichés felső határa megegyezik a biológiai alkalmasság felső korlátjával. Én úgy vélem, 45-50 éves kor felett nem lenne szabad gyereket vállalni. Nem csoda, hogy örökbefogadásnál is maximum 45 év különbség lehet az örökbefogadó és a gyerek életkora között" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna.