Először alkalmaztak őssejtkezelést agyvérzés után

Vágólapra másolva!
Skóciai orvosok új kezelési módot alkalmaztak egy agyvérzést elszenvedett betegnél: a férfi károsodott agyterületére őssejteket injektáltak. Ez az első ilyen beavatkozás a világon.
Vágólapra másolva!

A beavatkozást egy klinikai vizsgálatsorozat első lépéseként végezték, a glasgowi Southern General Hospitalban. Ebben a fázisban elsősorban a módszer biztonságosságát tesztelik. Ez volt az első olyan terápia a világon, amelynek keretében őssejteket - idegi őssejteket - injektáltak agyvérzést elszenvedett betegbe (legalábbis a nyugati típusú, bizonyítékokon alapuló orvostudomány területén).

A beteg hétvégén kapta meg a kis mennyiségű idegi őssejtet tartalmazó injekciót. Azóta már haza is engedték, orvosai szerint jól van. A tervek szerint jövőre akár 12 további beteget is kezelhetnek hasonló módon, monitorozva a kezelés hatását a stroke (agyérkatasztrófa, agyvérzés) okozta agyi károsodásra.

Egyesek kifogásolták, hogy a felhasznált őssejtek magzatok agyából származnak. Az őssejtvonalakat kitenyésztő cég szerint a vizsgálat megkapta az etikai jóváhagyást a gyógyszerengedélyezési hatóságtól, és a magzati sejteket csupán a vizsgálat legkorábbi stádiumában használták.

Keith Muir, a Glasgowi Egyetem idegtudós professzora szerint ha a vizsgálat jól halad, a továbbiakban nagyobb, részletesebb vizsgálatok elvégzésére nyílik mód.

Az új módszert először olyan 60 év fölötti, stroke-on átesett férfiakon fogják kipróbálni, akiknek az állapota több év alatt csak keveset vagy semmit sem javult. Kedvező eredmények esetén a vizsgálatba nagyobb, heterogénebb betegcsoportokat is bevonnak, és a biztonságosság mellett a módszer hatékonyságát is tesztelik. Ez a fázis legkorábban két éven belül kezdődhet el.

Az őssejtes kezelések fejlesztése még mindig kipróbálási fázisban van, a klinikai gyakorlatban valószínűleg csak évek múlva lesznek elérhetők a hasonló módszerek.