Asztmás rohamokat kapott volt barátnője Facebook-oldalán egy fiú

Vágólapra másolva!
Rendszeresen asztmás rohamot kapott egy 18 éves olasz fiú a Facebook használatakor. A közösségi oldalon követte volt barátnője dolgait.
Vágólapra másolva!

Az asztmás roham egyik kiváltó oka a pszichés stressz. A Lancet című brit orvosi lap legfrissebb számában olasz kutatók egy meglepő, asztmás rohamot kiváltó stresszhelyzetről számoltak be.

A megfigyelt beteg 18 éves, allergiás a háziporatkára. Orvosai betegségét inhalációs kortikoszteroiddal, valamint montelukast hatóanyagú tablettával kezelik, amelyet a beteg - a nyarat kivéve, amikor a háziporatka-szennyezettség Olaszországszerte alacsony - egész évben szed.

Meglepő módon azonban a fiú tünetei idén nyáron mégsem múltak el, sőt rosszabbodtak: többször szorult orvosi kezelésre is. Az édesanya elmondta, hogy a fiút elhagyta a barátnője, amitől depresszióba esett. A lány törölte a fiút Facebook-oldaláról is, ismerősei között pedig sok új fiatalember tűnt fel.

A beteg egy új nicknévvel újra regisztrált a közösségi portálon, és hamarosan sikerült elérnie, hogy a lány ismételten szerepeljen ismerősei között. Volt barátnője látványa azonban rendszeresen asztmás rohamot váltott ki a fiúból.

Az orvosok arra kérték az anyát, hogy a fiúnál mérje meg az úgynevezett kilégzési csúcsáramlást, vagyis azt, hogy kilégzés alkalmával milyen sebességgel jut ki a levegő a tüdőből, egyrészt mielőtt a fiú a számítógéphez ül, másrészt internetezés közben. A Facebook meglátogatását követően az értékek csökkentek, és - az asztmára jellemző módon - viszonylag nagy, több mint 20 százalék varianciát mutattak. Egy pszichiáter támogatásával a fiú úgy döntött, hogy többet nem lép be a közösségi oldalra, aminek hatására asztmás rohamai megszűntek.

Az esetről beszámoló olasz szakemberek (High Speciality Hospital A Cardarelli, Nápoly) úgy vélik, a Facebook és egyéb közösségi oldalak komoly pszichés stresszt képesek kiváltani. A stressz hatására az asztmás ember légzésszáma megnő, a belégzés kapkodóvá, a kilégzés viszont nehezítetté válik. A betegnek ilyenkor légszomja van, úgy érzi, megfullad. A mellkas felfúvódik a bentrekedt levegő miatt, és a tüdő nem tud oxigéndús levegővel telítődni. Az asztmás roham általában 2-3 óráig tart, hörgőtágító spraykkel azonban időtartama lerövidíthető.