Rejtélyes szindróma áll a férfiak álterhessége mögött

terhesség álterhesség
MODEL RELEASED. Pregnancy empathy. Man standing opposite his pregnant partner. He is wearing an object under his jumper in order to simulate pregnancy. She is in her third trimester.
Vágólapra másolva!
Meglepően gyakran fordul elő, hogy a leendő apák a gyerekvárás időszakában partnerükhoz hasonlóan hányingerrel és hangulatváltozásokkal küzdenek, kívánósak lesznek, illetve hasuk és mellük is megnő. A férfiak „álterhessége” azonban nem vicc vagy felfokozott empátia: egy igen rejtélyes szindróma áll a jelenség hátterében.
Vágólapra másolva!

Couvade-szindrómának nevezik azt a pszichoszomatikus tünetcsoportot, amelyben a várandós nőkhöz közel álló személyek - legtöbbször a leendő apukák - a terhességre jellemző tüneteket produkálnak. A széles skálán mozgó testi (pl. hasfájás, puffadás, hátfájás, reggeli hányinger, stb.) és lelki (pl. letargia, hirtelen hangulatváltozások, koncentráció romlása, stb.) tünetek a férfiaknál a partner terhességének első és utolsó három hónapjában a legerősebbek, a középső trimeszterben kissé tompulnak, de egyes férfiaknál a baba születését követő hetekben is megfigyelhetők.

Nem vicc

Nem szabad azonban egy legyintéssel vagy félmosollyal elintézni a problémát, hiszen a Couvade-szindróma egyáltalán nem ritka; főként a fejlett nyugati országokban élő férfiaknál figyelhető meg. A rendelkezésre álló adatok szerint az Egyesült Államokban a leendő apukák 25-52 százaléka, Svédországban 20 százaléka, Nagy-Britanniában 11-50 százaléka, Thaiföldön pedig több mint 60 százaléka tapasztalja a felsorolt tünetek valamelyikét a babavárás kilenc hónapja alatt - derül ki a Washington Post cikkéből.

A kép illusztráció Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

A Couvade-szindróma kialakulásának okait régóta próbálják megérteni a szakemberek, de a háttérben meghúzódó bonyolult pszichoszomatikus összefüggések miatt egyelőre nincs pontos magyarázat: többféle teória létezik a pszichoanalitikus és szociálpszichológiai megközelítéstől kezdve az érzelmi kötődést vagy hormonális változásokat hangsúlyozó elméletekkel bezárólag.

Irigy férfiak?

A leggyakrabban hangoztatott pszichoanalitikus megközelítés szerint a Couvade-szindróma hátterében a férfiak irigysége állhat, amiért a nők gyermeket tudnak szülni. A teória azt is hangoztatja, hogy a férfi partner számára a nő terhessége egyfajta katalizátorként funkcionál, és az elfojtott gyermekkori érzelmek (pl. elutasítás, kirekesztés, szorongás) felszínre törnek. Felmerül továbbá egyfajta féltékenység is, amely a leendő apukák mellőzöttségéből fakad: meg nem született gyermekükre riválisként tekintenek, az érzések pedig társadalmilag elfogadhatóbb köntösben (azaz a Couvade-szindrómában) manifesztálódnak.

A szociálpszichológiai magyarázat a férfiak marginalizálódására helyezi a hangsúlyt: míg az anyává válás egy mérföldkő a nők életében, addig ugyanez nem feltétlenül igaz a férfiakra. A várandós nőket orvosilag, társadalmilag, sőt kereskedelmileg is megkülönböztetett figyelem övezi, a leendő apukák mindeközben feleslegesnek, mellőzöttnek érzik magukat.

A kép illusztráció Forrás: Photononstop/Self Images

Minél inkább várja egy apa a babát, annál hajlamosabb a tünetekre

Egy másik teória szerint míg a nők a terhesség során naponta szembesülnek az anyává válás testi és lelki folyamatával, addig a férfiaknál nincs ilyen konkrét, napról-napra zajló „átvezetés” az apaságba. E valós biológiai markerek hiányában pedig sokkal nehezebb a féltékenység, rivalizálás, a fontosság csökkenéséből adódó ambivalencia leküzdése.

Paradox módon azonban úgy tűnik pont azok a kispapák hajlamosabbak a betegségre, akik tudatosan készülnek gyermekük érkezésére. Egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy az első gyermeküket váró, középosztálybeli, fehér férfiaknál minél erősebb volt az apa-magzat közötti kötődés (pl. elkísérték párjukat a terhesgondozásra, beszéltek a babához, figyelték mozgását, stb.), annál gyakrabban fordultak elő náluk bizonyos tünetek (fáradtság, alvás- és emésztési zavarok, székrekedés, émelygés).

A kispapáknál is ingadoznak a hormonok

A legújabb tudományos eredmények ugyanakkor azt sugallják, hogy a Couvade-szindróma hátterében hormonális változások állnak. Bár eddig csak két tanulmány erősítette meg ezt az elképzelést, de azok egyértelműen kimutatták, hogy a férfiaknál partnerük terhességének első és harmadik trimeszterében jelentősen megnő a prolaktin és az ösztrogén szintje, a tesztoszteroné és a kortizol stresszhormoné viszont csökken. Ha a további kutatások is alátámasztják a hormonok szerepét, specifikus terápia összeállításával a jövőben a férfiak is könnyebben élhetik meg a babavárás hónapjait.