A legtöbb császármetszés a 39. héten történik

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban nem csupán megállt a császármetszések amúgy is magas számának növekedése, de a beavatkozásokat is egyre inkább a szülés várható időpontjához igazítva végzik - derült ki egy új kormányjelentésből.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy az orvosok és a kismamák is megfogadták azon figyelmeztetéseket, amelyek a császármetszés kockázati tényezőit hangsúlyozzák, illetve annak fontosságát, hogy a szüléssel lehetőleg addig kell várni, amíg a baba teljesen kifejlett állapotba kerül.

A császármetszés komoly műtéti beavatkozás, amelynek kockázati tényezői közé tartozik a fertőzés, illetve nagyon ritka esetekben a halálozás. Az operáció utáni felépülési idő is hosszabb, mint a hüvelyi úton történő szülésnél, és a babáknál is nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki lélegzési nehézségek és egyéb egészségi problémák.

1970-ben még csak 5 százalék volt a császármetszés aránya

A beavatkozást évtizedeken át csupán a szülések kis hányadánál alkalmazták és általában csak akkor, amikor a magzat veszélybe került. 1970-ben az összes szülést tekintve 5 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. 2009-re azonban a szülések nagyjából egyharmada történt császármetszéssel. A szakértők szerint számos tényező - köztük a szülés pontos időpontjának meghatározásából fakadó kényelem is - közrejátszott az arány drasztikus megnövekedésében.

A statisztikák szerint a császármetszések 33 százalékos aránya az elmúlt két évben 31 százalékra csökkent. Van változás a császármetszések idejében is.

Öt százalékkal, 32 százalékra csökkent a 38. hétben végzett beavatkozások aránya, míg a terhesség 39. hetében végzett császármetszések aránya 4 százalékkal nőtt - elérve a 34 százalékot. A 40. hétben változatlanul 25 százalékon álltak a mutatók.

A jelentés szerint a cél, hogy 15 százalékra szorítsák vissza a császármetszések arányát.