Így befolyásolja a szoptatás a nő testsúlyát

Vágólapra másolva!
A gyerekek száma és a szoptatás hosszú távon befolyásolhatja a nők testsúlyát - derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Aki gyereket szül, annál nagyobb a kockázata a későbbi elhízásnak, de ezt a kockázatot minden 6 hónapnyi szoptatás körülbelül 1 százalékkal mérsékli - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói. Kirsty Bobrow és kollégái felhívták a figyelmet, hogy a kedvező hatás ráadásul tartósan fennáll. Az eredményeket az International Journal of Obesity szaklapban közölték.

A vizsgálatban egy korábbi felmérés 740 000 résztvevőjének - a változókoron túllevő, 58 év átlagéletkorú nőnek - az adatait elemezték. Az átlagos BMI annál nagyobb volt, minél több gyereket szült valaki: a gyermektelen nők körében 25,6 volt, ami kismértékű túlsúlyt jelent, a négyszer vagy többször szült nők körében viszont már 27,2.

A gyermeket szült nők 70 százaléka szoptatott, átlagosan 7,7 hónapig. Minden hathónapnyi szoptatás körülbelül 1 százalékkal csökkentette az átlagos BMI-t. A kutatók szerint ez a csökkenés egy-egy nő esetében csekélynek tűnik, de ha az egész populációban tekintjük az elhízással kapcsolatos betegségeket, a kockázatcsökkenés számottevő.

Bár az eredmények alapján nem lehet kimondani, hogy a szoptatás és a kisebb BMI közt ok-okozati kapcsolat van, figyelemreméltó, hogy az összefüggés akkor is fennállt, amikor a kutatók figyelembe vették a résztvevők fizikai aktivitását, társadalmi helyzetét, dohányzási szokásait és más olyan tényezőket, amelyek befolyásolják a testsúlyt.

A kutatók szerint a szoptatás tartós, kedvező hatásának egyik magyarázata lehet az úgynevezett "reset-hatás": ez azt jelenti, hogy a szoptatásnak szerepe lehet különböző agyi anyagcsere-szabályozó központok áthangolásában.