Nem bírták jól a mobiltelefont az egérmagzatok

Vágólapra másolva!
Újabb állatkísérlet figyelmeztet arra, hogy a várandós anyáknak nem ajánlott a hasuk közelében tartani a mobiltelefont.
Vágólapra másolva!

Egy egereken végzett vizsgálat arra utal, hogy az állandó mobiltelefon-sugárzás károsíthatja a fejlődő agyat. A vemhességük alatt egy aktív telefon közelében lévő egerek kölykei a születés után tartós viselkedési és agyi abnormalitásokat mutattak - írják amerikai kutatók a Scientific Reports március 15-i számában.

Bár az eredmények azt mutatják, hogy az állandó mobiltelefon-sugárzás zavarhatja a magzati agy fejlődését egerekben, nem világos, hogy ugyanez emberekre is igaz-e.

A vizsgálatban Hugh Taylor, a Yale Orvosegyetem reproduktív endokrinológusa és kollégái hagyományos mobiltelefonokat (nem okostelefonokat) szereltek fel vemhes egerek ketrecére. A telefonok fele aktívan hívást fogadott (néma üzemmódban) a vemhesség teljes ideje alatt, amely egerekben körülbelül 17 napig tart. A többi telefon inaktív volt.

A mobiltelefon-sugárzásnak kitett egéranyák utódai átlagosan rosszabbul teljesítettek egy memóriafeladatban, többet mozogtak és kevésbé voltak félénkek, mint a sugárzásnak nem kitett egerekéi. Az úgynevezett prefrontális kéregben - abban az agyi régióban, amely emberekben a homlok mögött helyezkedik el és számos pszichés zavarban szerepe lehet - az idegsejtek aktivitása kisebb volt a sugárzásnak kitett egerekben.

A szerzők szerint ezek a viselkedési és agyi rendellenességek hasonlóak azokhoz, amelyeket figyelemhiányos hiperaktivitásban (ADHD) szenvedő egerekben kimutattak, és elképzelhetőnek tartják, hogy a mobiltelefonhasználat terjedésének szerepe lehet az ADHD gyakoriságának terjedésében a gyerekek körében.

A feltételezést egyes szakemberek megalapozatlannak és pánikkeltőnek tartják, és felhívják a figyelmet, hogy az egerek viselkedési zavarai nagymértékben különböznek azoktól, amelyek az ADHD-val diagnosztizált emberekre jellemzők.

Az eredményeket azért is óvatosan kell értelmezni, mert a kísérletben szereplő egérmagzatok folyamatosan 4,5-22,3 centiméterre voltak a mobiltelefontól, amely nagyobb sugárdózist jelent, mint ami egy emberi magzatot érne. Ráadásul az emberi magzatot sokkal több védő magzatvíz veszi körül.

Korábbi kutatások (például itt, itt és itt) már felvetették, hogy kapcsolat lehet a terhesség alatti gyakori mobiltelefon-használat és a gyerek későbbi viselkedési problémái között. De meggyőző bizonyítékot még nem találtak erre nézve.

Ennek ellenére a kutatók többsége egyetért abban, hogy terhesség alatt nem árt az óvatosság: a várandós anyáknak nem ajánlott a hasuk közelében tartani a mobiltelefont.