Erre ügyeljenek a kismamák a hidegben

Vágólapra másolva!
A várandósok egy része aggodalmasan figyeli az ablakból, a hóesést, a fagyokat, és inkább ki sem mozdul otthonról. Pedig nekik is, mint mindenkinek, jót tesz egy kis friss levegő és mozgás. Sok vitaminnal, kellő elővigyázatossággal nincs okuk aggodalomra. A következő tanácsok hasznukra lehetnek a téli időben.
Vágólapra másolva!

Bár a terhes nőnek is egészséges némi mozgás, túlzásba azonban nem szabad vinnie, tehát a hólapátolást hagyja másra. A sok hajolgatás, a hátat erősen igénybe vevő mozdulatok ugyanis nem tesznek jót, megerőltetőek várandósan.

Noha a hóesés rengeteg kinti szórakozási lehetőséget tartogat, a téli sportok élvezetét érdemes inkább a következő évre halasztani. A síelés vagy a korcsolyázás várandósan kifejezetten veszélyes, de akár egy ártatlannak tűnő szánkózás közben is történhetnek balesetek, a kismama könnyen megütheti magát.

Bár csípős az idei február, mégsem jó, ha a kismama naphosszat a négy fal között van. Az egészségének és a közérzetének is jót tesz, ha mindennap sétál egyet a friss levegőn, persze rétegesen felöltözve, és nem túlságosan hosszú ideig, a megfázást elkerülendő.

Ha a várandós nő séta közben kicsit didergett is, bújjon be inkább egy meleg pléd alá, és húzzon egy vastagabb zoknit, minthogy forró fürdőt venne. A túl magas hőmérséklet, így a forró ülőfürdő, vagy akár a szauna is veszélyt jelenthet a terhességre.

A hosszú tél az influenza szezonja is. Érdemes az influenza elleni oltást még akár most is kérni, különösen a várandós nő a második vagy a harmadik trimeszterben van, immunrendszere ugyanis ilyenkor a leggyengébb. Segítheti a fokozott C- és D-vitamin-bevitel és a gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztása is.