Mit árul el a nő egészségéről az ikerszülés?

Vágólapra másolva!
A természetes úton ikreket szülő anyák egészségesebbek, termékenyebbek és tovább élnek, mint a többi anya - derült ki egy 19. századi népességi adatokat feldolgozó amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az eredmények nem azt jelentik, hogy ikreket szülni különösen egészséges, hanem azt, hogy az egészségesebb nőknek az átlagnál nagyobb eséllyel születnek természetes úton ikrei - mondta Shannen Robson, a Utahi Egyetem antropológusa, a Proceedings of the Royal Society B. című szaklapban ma megjelenő cikk első szerzője.

A Utahi Egyetemen végzett vizsgálatban összesen 58786 utahi nő adatait elemezték, akik 1807 és 1899 között születtek és megérték az 50 éves kort. A kutatók szándékosan választottak olyan korszakot, amelyben a mai születésszabályozó módszerek és meddőségi kezelések még nem voltak elérhetők.

Az adatok a Utahi Népességnyilvántartó Adatbázisból származtak, amely a világ egyik legátfogóbb digitalizált családtörténeti adatbázisa. A Utahban letelepedő, főleg mormon bevándorlók és leszármazottaik - összesen 6,4 millió ember - adatait tartalmazza, az 1800-as évektől napjainkig.

A vizsgálatba bevont nők közül valamennyinek született gyereke, és 4603 nőnek születtek ikrei. A vizsgálatban nem tettek különbséget az egy- és kétpetéjű ikrek között, ugyanis erre vonatkozó adatok nem szerepelnek az adatbázisban.

Az ikres anyák tovább éltek

A részletes elemzés azt mutatta, hogy az ikres anyák hosszabb ideig éltek a menopauza után. Az 1870 előtt születetett nők esetében 50 éves kor után a halálozás éves kockázata 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint a nem ikres anyák esetében. Az 1870 and 1899 közt (vagyis a városiasodás megkezdődése után) születettek esetében ez a különbség már kisebb, 3,3 százalék volt.

Az ikreseknek az átlagosnál több gyerekük is született, és ez a különbség nagyobb volt, mint ami pusztán az ikerszülés alapján várható lett volna. Az ikres anyák továbbá gyakrabban szültek, első és utolsó szülésük közt több idő telt, és utolsó szülésükkor idősebbek voltak, mint a nem ikreket szülő anyák. Mindez nagyobb termékenységre és jobb általános egészségi állapotra utal.

Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a természetes úton ikreket szülők hosszú távon egészségesebbek. A jobb egészségi állapot hozzájárul ahhoz, hogy ikreik legyenek, és hogy tovább éljenek az átlagnál - magyarázzák a szerzők. Ugyanakkor felhívják a figyelmet: nem lehet tudni, hogy a mai nők esetében, akik sokszor a meddőségi kezelések következtében szülnek ikreket, az ikerszülés milyen hatással van az egészségre.