Ha leáll a légzés, négy perc van a csecsemő újraélesztésére

Vágólapra másolva!
A bölcsőhalál nagyon ritka, de bárkivel megeshet, és nem jelezhető előre. Fontos, hogy a szülő tudja, mi a teendője, és szakszerűen lásson hozzá az újraélesztéshez.
Vágólapra másolva!

Ma Magyarországon a csecsemőhalandóság 6-7 ezrelék körül van, ezen belül a bölcsőhalál aránya 0,3 ezrelék. "Ez társadalmilag elenyésző arány, de az érintett családnak ezerszázalékos veszteség" - mondta dr. Szántó Imre, a Madarász utcai Csecsemő és Gyermekkórház orvosa, és SIDS Ambulanciájának vezetője a Születés Hete programsorozaton belül tartott előadásán. (A SIDS a hirtelen csecsemőhalál nemzetközi meghatározásának rövidítése.)

Ha kimarad 14-15 másodpercig a légzés, cselekedjünk!

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál során látszólag ok nélkül leáll az egészséges baba légzése, ami beavatkozás nélkül halálhoz vezet. Ennek előfordulása egyéves kor előtt jellemző.

"Statisztikailag nagyon ritkán fordul elő, és a gond az, hogy előre nem lehet diagnosztizálni. A mai napig nem tudjuk a pontos okát sem" - mondta el a gyerekorvos. Ami viszont tény, hogy hason alvó csecsemőknél gyakrabban fordul elő: egy a bölcsőhalálban elhunyt csecsemők alvási pozicíóját vizsgáló kutatás azt találta, hogy a babák 80 százaléka hason aludt.

"Csecsemőknél a tüdő még nem járatódott be, a légzés bizonytalan. Mi, gyerekorvosok úgy mondjuk, hogy a csecsemők légzése még periodikus: azaz ritmusosan szuszognak, majd kis időre abbahagyják, nem lélegeznek, majd újra szuszognak" - magyarázta dr. Szántó Imre.

Gond akkor van, ha a baba légzéskimaradása meghaladja a 14-15 másodpercet. Ennyi időt még a csecsemő agya is kibír oxigén nélkül, ezt követően azonban az agysejtek pusztulásnak indulnak. Ezért, ha a légzésfigyelő jelez, és a riasztás valós, azaz a baba nem csak legurult az érzékelőről, a mellkasa tényleg nem emelkedik fel és alá, a szülőnek azonnal meg kell kezdenie az akut életveszély elhárítását, nem szabad a mentőket megvárni vele, de természetesen közben hívni kell őket is.

Tilos a gyereket rázni

Az újraélesztésre a szülőnek négy perce van a légzés leállta után, az agy ugyanis még négy percig életben van, így ennyi idő áll rendelkezésre a klinikai halál állapotából visszahozni a csecsemőt.

"Fontos, hogy a babát ilyenkor tilos rázni, vagy fejjel lefelé lógatni. Mindenképpen tartsuk stabilan a fejét és a nyakát" - tanácsolta a Madarász utcai kórház gyermekorvosa.

Az újraélesztéshez a babát vegyük ki az ágyból, fektessük kemény alapra, például a szőnyegre. Figyeljük, hogy a mozgatásra van-e bármilyen reakciót. Ha továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, nem akadályozza-e valami a légzését, például bukás, hányadék, idegen test. Ha bármit látunk a szájüregben, azt vegyük ki, töröljük ki.

Ezt követően fordítsuk a fejét középre, és emeljük fel az állát. Ha már szabad a légút, fújjunk levegőt a baba szájába és orrába egyszerre úgy, hogy a mellkasa emelkedjen. Egy befújás mintegy 1-1,5 másodpercig tartson, öt befúvást alkalmazzunk.

Ha a lélegeztetés nem vezet eredményre, és továbbra sem tapasztalunk semmilyen életjelenséget (mozgás, köhögés, légzés, sírás), kezdjünk szívmasszázst. Ezt csecsemőknél a mellkason a szegycsont alsó harmadában végezzük a mutató és középső ujjunkkal. Az újraélesztés során egy befúvást újszülötteknél 3, csecsemőknél 5 mellkasi nyomás kövessen (lásd például itt). Az újraélesztést addig folytassuk, amíg sikeres nem lesz, vagy nem érkezik segítség.

Érdemes elvégezni egy újraélesztési tanfolyamot

Az újraélesztés elméletéhez az interneten is bőséges a szakirodalom, a gyakorlatát pedig többek között a gyerekkórházak által szervezett tanfolyamokon sajátíthatjuk el. Az országban először, közel másfél évtizede bölcsőhalál megelőző programot szervező Madarász utcai Csecsemő és Gyerekkórház például minden kedden négy és hat óra között várja az érdeklődő szülőket és a potenciális szülőket, a tanfolyam ára 2000 Forint.