Bravúros beavatkozással mentették meg Szolnokon egy kismama életét

Vágólapra másolva!
Agyi trombózis következtében egyik pillanatról a másikra lebénult a bal oldala egy 23 éves kismamának Szolnokon. Az orvosoknak egy ritkaságnak számító orvosi beavatkozással, helyi vérrögoldással sikerült megmenteniük a kismama és a baba életét.
Vágólapra másolva!

A sikeres beavatkozásról a dr. Pongrácz Endre, a szolnoki Hetényi Géza kórház neurológiai osztályának főorvosa számolt be a szolnoki Új Néplapban. A huszonegy hetes, azaz a terhesség második trimeszterében (a második trimeszter eseményeiről például itt olvashat részletesebben) járó állapotos kismamát ma reggel vitték be a kórházba, mert otthoni tevékenykedés közben egyik pillanatról a másikra lebénult a bal oldala.

Az ilyen esetet vérrögoldással oldják meg. Felmerült azonban a kérdés, hogy elvégezhetik-e az intravénás vérrögoldást az egész szervezetében, melynek komoly következményei is lehetnek: vérzések, a gyermek elhalása, méhbevérzés - mondta a főorvos. Pongrácz doktor telefonon felvette a kapcsolatot a debreceni Neurológiai Klinika professzorával, dr. Csiba Lászlóval, aki elmondta, hogy Debrecenben nem volt még ilyen esetük, sőt az országban sem akadt még rá példa.

Az orvosok végül úgy döntöttek, hogy megpróbálják artérián keresztül beadni a vérrögoldó anyagot. Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb gyógyszer kell, mintha vénán keresztül történne a beavatkozás. Így a szövődmények száma is kevesebb. A beavatkozást végül dr. Dajka Miklós végezte.

"Teljesen az elzáródáshoz vittük a katétert és oda adtuk be az oldóanyagot" - mondta Dajka doktor. "Ez nem szokványos eljárás. Mi itt nap mint nap végzünk érfestéseket, tágításokat, de a katéter ilyenkor csak az agyhoz menő főág aljában van. Ebben az esetben viszont a katéter már a koponyán belül, az agyi érben volt, ami nagyon veszélyes. Beadtuk a betegnek az oldóanyagot, amennyit lehetett, közben tartottuk a kapcsolatot a debreceni professzorral."

"Később a beteg felemelte a lábát, majd szép lassan a kezét is. Illetve a monitoron láttuk, hogy az elzáródott erek megnyíltak" - fűzte hozzá dr. Dajka Miklós. Dr. Pongrácz Endre elmondta, hogy még két hasonló esetről talált beszámolót a szakirodalomban, de ezek egyike sem volt teljesen sikeres. Az egyikben maradt vissza bénulás, a másikban pedig a babát nem sikerült megmenteni. A mostani szolnoki eset az első, ahol a mama és a baba is jól vannak a beavatkozás után.

***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.