Mire figyeljen a kismama hordozó vásárlásakor?

Vágólapra másolva!
Babakocsisok és hordozósok. Két külön kaszt a kisbabások között, vagy a babakocsi mellett is elfér még egy hordozó, és a hordozósok csomagtartójában is ott lapul egy babakocsi? Bárhogyan legyen is, fontos, hogy aki hordozásra adja a fejét, úgy tegye, hogy az jó legyen a babának és a felnőttnek egyaránt. Mi az anatómiailag helyes tartást biztosító pozíció, milyen az ezt segítő hordozó, és mik a leggyakoribb hibák?
Vágólapra másolva!

A testközeli hordozás jótékonyan hat a babára. Különösen igaz ez akkor, ha esetleg sírós, nyugtalan a baba. A testközelség és a mozgás megnyugtatja. Amikor beteg a baba, sokat sír és kézben szeretne lenni, könnyebbséget jelent, ha egy kényelmes hordozó tehermentesíti a karokat. A hordozás jót tesz a hasfájós babáknak is, egyrészt a függőleges testhelyzet miatt a lenyelt levegő könnyebben távozik, másrészt mozgás közben az anya folyamatosan masszírozza a baba hasát, ez segíti a belek működését, enyhíti a fájdalmat.

"A kisfiam nagyon nyűgös, sírós csecsemő volt, nagyon szerettem volna segíteni neki, de sokszor még a kezünkben sem tudott megnyugodni" - meséli Ildi. "Aztán végül vettem egy hordozókendőt, abban legtöbbször megnyugodott, és el is tudott aludni rajtam. Nem azt mondom, hogy mindig működik, de lényegesen békésebbek voltak a napjaink utána." Ildinek azóta már 8 hónapos a kisfia, de vásárolni azóta is úgy járnak, hogy a kisfia a kendőből szemlélődik.

Egy kutatás, amelyben véletlenszerűen osztottak be anyákat csoportokba, megállapította, hogy a többet hordozott babák fele annyit sírnak, mint azon társaik, akiket keveset vesznek fel. Ha az anya (vagy a babát gondozó személy) egyéb teendőivel is haladni szeretne, de a baba igényli a közvetlen kontaktust, egy jó hordozó nagy segítség lehet, folytatódhat például a főzés, és a baba sem nyűgösködik.

Mire kell figyelni a hordozó vásárlásakor?

Fontos, hogy a hordozó olyan legyen, amiben a baba anatómiailag ideális pozícióban helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy biztosítja az úgynevezett békalábtartást. Azaz, a baba lába úgy van terpeszben, hogy a comb szinte teljes hosszában alá van támasztva, térde pedig a köldökével egy magasságban van (vagy egy kicsit feljebb van húzva), továbbá a hordozó a hátnak is stabil tartást ad. Ez utóbbit a legtöbb hordozó biztosítja, viszont a csípő fejlődéséhez ideális lábtartást nem sok. Erre figyeljünk oda a vásárláskor! Ha nincs meg a megfelelő terpesz, az hosszabb ideig tartó hordozás esetén - akár már egy kiadós séta alatt is - kényelmetlen a babának, lóg a lába, megterheli a hátat, a gerincet és az ágyékot is fokozott terhelésnek teszi ki, ami különösen fiúknál lehet veszélyes (herezúzódást okozhat).

Forrás:Bodrogi Lilla
Csatos hordozó

Ne fordítsuk kifelé a babát!

Ugyanez a helyzet, ha kifelé van fordítva a baba a hordozóban: ilyenkor lóg a lába, a háta egyenes, a csípőnek ideális pozíció sincs meg, sőt a rossz tartás hátfájást, tartásproblémát is okozhat, ezért ez a pozíció egyáltalán nem ajánlott. Habár sok termék leírásában benne van, hogy alkalmas a kifelé hordozásra, a baba nem alkalmas erre a pozícióra: nemcsak élettanilag tartja rossz testhelyzetben, de nem tud elbújni az őt érő kellemetlen vagy túl sok inger elől sem, emiatt nyugtalanná válhat, sírhat.

"Úgy vettem észre, hogy Jázmin már többet akart látni a világból, de hallottam, hogy a kifelé fordított pozíció nem jó a hátának. Nekem egy hordozókendőm volt, ezért inkább megkértem egy ismerősömet, aki már régebb óta hordozta a kisfiát, hogy mutassa meg, hogyan kell a hátamra felkötni Jázmint a kendőben" - mondja Lili. Háton vagy csípőn is lehet hordozni a babát, ilyenkor jobban kilát, mint ha előre van felkötve, de ha akar, mégis el tud bújni, vagy tud kényelmesen aludni.

Az anya egészsége szempontjából is az a kívánatos, hogy ha a baba eléri az 5-7 kilogrammos súlyt, onnantól az anya inkább a hátán hordozza, ez kevésbé terheli a derekat és az alhasra is kisebb nyomás hárul, ami fontos az intim izomzat védelmében. Azok, a hordozók, amelyekben csak elöl lehet hordozni, legtöbbször 10 kilogrammos súlyhatárt jelölnek meg, ami egy átlagos testalkatú nőnek már nagyon nehéz, ezért a választásnál ezt is vegyük figyelembe.

Nemcsak kendőben lehet háton hordozni. Számos jó minőségű csatos hordozó is létezik, melyeknek egyszerűbb az alkalmazása, mint a kendőnek, és például vásárláskor a kocsiból kiszállva sem kell azon aggódni, hogy a parkolót a kendővel takarítjuk fel. Másik viszonylag egyszerűen alkalmazható hordozó az úgynevezett mei tai. Ez egy ázsiai eredetű eszköz, anatómiai szempontból minden igényt kielégít, ráadásul egyszerű a felvétele, sőt vállalkozó kedvű anyukák maguknak is varrhatnak egyet.

Sok hasznos információ található a babahordozásról "Az Ölelés Babahordozó és Szakmai Érdekvédelmi Egyesület" honlapján.