Vágólapra másolva!
Bejelentették az első franciaországi "életmentő testvér" világra jöttét hétfőn Párizsban: a babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét.
Vágólapra másolva!

A baba Clarmant-ban, Párizs egyik elővárosában született az Antoine Béclere kórházban - jelentette be René Frydman kezelőorvos.

A török szülők gyerekeként világra jött újszülött az Umut-Talha nevet kapta, amely törökül azt jelenti, hogy "a reményünk". A baba lombikbébi módszerrel, szervezeten kívüli megtermékenyítéssel fogant, és január 26-án született meg 3650 grammos súllyal. "A csecsemő nagyon egészséges" - mondta René Frydman, aki 1982-ben az első francia lombikbébi születését is irányította.

A francia orvos az embriók közül genetikai szűrés után választotta ki a megfelelőt. Mivel a csecsemő testvére a vérszegénység béta-thalasszémia nevű súlyos formájában szenved, az embriók közül olyat kellett választani, amely nem hordozza ennek a betegségnek a génjét. Ily módon lehetőség nyílik rá, hogy az újszülött köldökzsinórvéréből származó őssejtekkel kezeljék a beteg testvért.

A béta-thalasszémiás betegben a hemoglobin - a vörösvértestekben található, az oxigént szállító fehérje - béta láncának szintézise károsodik, amelynek következtében a vörösvértestek elpusztulnak az érpályán belül (ezt a folyamatot hemolízisnek nevezik).

Az "életmentő testvérek" vagy az angol zsargonban "saviour sibling"-nek nevezett gyerekek fogantatása, illetve a megfelelő embrió kiválasztása számos etikai kérdést vet fel. Az USA-ban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és most már Franciaországban is születtek életmentő testvérek. A világ első ilyen újszülöttje az Egyesült Államokban 2000-ben született Adam Nash volt, akinek nővére, Molly Fanconi-anémia nevű, szintén nagyon ritka öröklődő betegségben szenved.