Tíz apából kilenc bemegy a szülésre, az ájulás csak városi legenda

Vágólapra másolva!
Az apák több mint 90%-a ma már részt vesz a szülésen, amit a szülészek is egyértelműen pozitív dologként értékelnek. Egyetlen esetben nem tanácsos az apának is jelen lennie a szülőszobán, mégpedig akkor, ha ezt nem saját elhatározásából, hanem felesége kívánságára tenné. Ilyenkor ájulás is előfordulhat, ami egyébként szinte sosem történik meg.
Vágólapra másolva!

Az apák szülőszobai jelenléte komoly hatást gyakorol a szülő nőre, ami elsősorban abban mutatkozik meg, ahogyan az asszony a szülés folyamatát megéli. Emiatt jelenthet komoly segítséget, ha az apák is aktív résztvevői a szülésre való felkészülésnek. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a férfi maga vállalkozott erre - ellenkező esetben könnyen a folyosói hordágyon végződhet az erőltetett próbálkozás.

"Nagyon-nagyon ritkán fordul elő, hogy az apukák elájulnának a szülőszobán, így ezzel általában nem kell külön foglalkoznunk. Sokan vannak ugyan olyanok, akik rosszul lesznek például a vér látványától, a szülés azonban annyira pozitív élmény, hogy mégis igen ritkán következik be ájulás. A szülés látványának élménye elnyomja azt, ha valaki egyébként fél a kórháztól, vagy hajlamos elájulni a vértől" - mondta az [origo]-nak dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

"Százból talán ha egy apuka ájul el, vagy még annyi sem. A saját szülészeti praxisomban tíz éve nem ájult el senki. Van néhány eset, amikor valaki megszédül, de az ájulások inkább a városi legendák körébe tartoznak. Az apukát rosszullét esetén egyszerűen leültetjük vagy lefektetjük, megemeljük a lábát, és ennyi. Oxigénre sincsen szükség, ilyesmi is legfeljebb a celebhírekben fordul elő" - mondta a szakember.

A Semmelweis Egyetem szülészeti klinikájának orvosai pontos adatokkal rendelkeznek az elmúlt húsz év csaknem összes szüléséről. Ezek az adatsorok is azt mutatják, hogy mára nagyon gyakorivá vált az apák aktív részvétele - napjainkban az apák több mint 90%-a jelen van gyermeke születésénél.

Forrás: AFP

"Van persze néhány olyan apuka, aki nem vállalkozik erre, például éppen azért, mert tudja magáról, hogy ájulós. Az elsődleges ok azonban mégsem ez, hanem hogy ezek a férfiak nem szeretnék szenvedni látni a feleségüket. Az általános tanács az, hogy az az apa, aki egyébként magától is szívesen jönne, bátran legyen a felesége mellett. Ők mindenképp jöjjenek, mert egy csodálatos élmény lesz számukra a szülés. Azok viszont, akiket kizárólag a feleségük szeretne rábeszélni a szülésen való részvételre, inkább maradjanak távol az eseménytől. Nekik valóban borzalmas élmény lehet végignézni a szülést" - mondta Ács.

Az apai stressz negatívan is hathat a szülő nőre

Az apa ottléte megerősíti azt, amit a szülő nő a szülést előkészítő tanfolyamon sajátított el - az elméleti tudás így könnyebben átültethető a gyakorlatba. Mivel ma már csak nagyon kevés olyan apát találni, aki nincs jelen személyesen is a nagy pillanatnál, nem könnyű összevetni egymással az apás, és az apa nélkül lezajló szüléseket. Az azonban biztos, hogy az apák jelenléte minőségi támogatást nyújt, és ez egyértelműen előnyös - írja a brit Fatherhood Institute tájékoztató anyaga, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló orvosi szakirodalom alapján állítottak össze.

Egy 2001-es tanulmány szerint a vajúdás könnyebb, ha a nők úgy érzik, hogy valamennyire képesek irányításuk alatt tartani az eseményeket - ezt az érzést képes felerősíteni a partnertől kapott támogatás. A nők vajúdása ilyenkor rövidebb ideig tart és kevesebb fájdalmat éreznek. Ha pedig az apát - a szülésre felkészítő tanfolyamok során - a fájdalom csökkentésének különféle módjaival is megismertették, akkor kevesebb epidurális fájdalomcsillapítóra lehet szükség.

Ha azonban az apák is erősen stresszes állapotba kerülnek a szülés alatt, akkor jelenlétük káros, negatív hatást gyakorolhat az anyákra. A stressz - a félelem érzéséhez hasonlóan - átragadhat a nőre, ami végül a szülés lassabb lefolyását eredményezheti. Ismert az is, hogy a császármetszés után érzett fájdalom szorosan összefügg a szülés alatt tapasztalt félelemérzettel, amit esetleg éppen a jelenlévő partner félelme erősített fel.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)