A ruhán maradt cigarettamaradványok károsítják a babák idegrendszerét

Vágólapra másolva!
A cigarettában lévő nikotin akkor is károsítja a babák bőr- és idegsejtjeit, ha a szülők csak gyermeküktől távol gyújtanak rá.
Vágólapra másolva!

A bönningheimi Hohenstein Intézet kutatói azt vizsgálták, hogy mi történik, ha a cigarettaszünetről visszatérő szülők ismét karjukba veszik a kisgyermeket. A ruházatban ugyanis nagyobb koncentrációban lehetnek jelen a cigaretta káros anyagai, mint a levegőben.

A szakemberek egy háromdimenziós sejtkultúramodellt hoztak létre, amely felépítésében és tulajdonságaiban is megegyezett a babák és a kisgyermekek bőrével. Miután cigarettafüstös ruhadarabokat tettek a modellre, kiderült, hogy a nikotin a verejték hatására újra kioldódik a ruhaanyagból. A nikotin ezután a mesterséges bababőr minden rétegében megtalálható volt, még a mélyebb rétegekben is.

"A dohányzás után utólag kioldódó anyagok hatására elhalhatnak a bőrsejtek, az idegsejtek pedig nem lesznek képesek, hogy kapcsolatba képjenek egymással. Ezáltal zavar léphet fel az idegrendszer kifejlődésében" - mondta Timo Hammer, a kutatás vezetője.

A kutatók olyan textilanyagok kifejlesztését tervezik, amelyek ártalmatlan melléktermékekké alakítják a cigaretta káros anyagait - az új fejlesztéshez jelenleg a ruhaipar területéről keresnek partnereket.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)