A magas koleszterinszint új ellenszerei

koleszterinszintet csökkentő ételek, Egy lisszaboni jótékonysági élelmiszerbank önkéntese paradicsomot visz
Vágólapra másolva!
A magas koleszterinszint jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Összegyűjtöttük a koleszterinszintet kedvezően befolyásoló élelmiszereket és más tényezőket, a legfrissebb tudományos eredmények alapján.
Vágólapra másolva!

A tojás nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint, de heves viták övezik e népszerű élelmiszer egészségre gyakorolt hatásait: nem egyértelmű például, hogy a rendszeres tojásfogyasztás hatással van-e egyáltalán a vér koleszterinszintjének emelkedésére, és ha igen, milyen mértékben okolható érte. A magas koleszterinszint kialakulásában a tojáson túlmenően más élelmiszerek is szerepet játszanak, nem is szólva az örökletes tényezők jelentőségéről.

A koleszterinbomba legújabb hatástalanítója: az író

A Nutrition táplálkozástudománnyal foglalkozó szaklapban holland és német kutatók által közzétett cikk arról számolt be, hogy a vajgyártás melléktermékeként keletkező tejszerű, savanykás ízű író, valamint a tojás együttes fogyasztása miként hat a koleszterinszintre. A vizsgálatot 100 fős, hetente 1-2 tojást fogyasztó emberekből álló mintán végezték el a szakemberek. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport nem változtatott táplálkozási szokásain, a másik a vizsgált időszakban naponta plusz egy tojást evett, míg a harmadik csapat szintén napi 1 darab extra tojás mellett tojás sárgájából és íróból álló koktélt is fogyasztott. A második csoport tagjai az új étrenddel napi 226 milligramm, a harmadik csoportba tartozók naponta 260 milligramm koleszterint vittek be a szervezetükbe.

Közel egy negyedév elteltével laboratóriumi vérvizsgálatnak vetették alá a résztvevőket. A naponta tojást fogyasztók vérében az LDL-(„rossz”) koleszterinszintje megemelkedett, míg az íróval kiegészített mindennapi tojásos étrend hatására az LDL-koleszterin szintje alig változott. A kutatók arra következtettek ebből, hogy az író olyan alkotóelemeket tartalmazhat, amelyek blokkolják a koleszterin felszívódását a bélből, ezáltal mérséklik a vérzsír szintjének emelkedését. A HDL-(„jó”) koleszterin szempontjából nem volt különbség a két csoport között.

Díjnyertes (Label Rouge) fokhagyma Franciaországban Forrás: AFP/Remy Gabalda

További koleszterincsökkentők

Nemcsak az író képes azonban védelmet nyújtani a koleszterin kedvezőtlen hatásai ellen. Mind a friss, mind a konzervparadicsom likopin-tartalmának köszönhetően segít megakadályozni az erekben a koleszterin lerakódását.

Természetes koleszterincsökkentő szerként hatnak a szójatermékekben, például a tofuban található szterinek, valamint a póréhagymában, hagymában és fokhagymában előforduló allicin. Ez utóbbi különösen kedvező hatású, mivel kifejezetten az LDL-koleszterin szintjét mérsékli.

Egy amerikai tanulmány a dió fogyasztásának pozitív szerepét emeli ki: napi 5-7 dió hozzáadása az étrendhez akár 7 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet.

A rostdús, gabonafélékből készült ételek, például a zabpehely- vagy árpakása, valamint a gyümölcsök, például az alma, az eper és a citrusfélék oldható rosttartalmuk következtében lassan, de viszonylag könnyen emészthetőek, és gátolják a koleszterin felszívódását a belekből, ráadásul specifikusan az LDL-koleszterin szintjét csökkentik.

Babtisztítás Managua legnagyobb piacán Nicaraguában Forrás: AFP/Hector Retamal

Rosttartalmuk révén szintén koleszterincsökkentő élelmiszerek a lencse és a bab: egy amerikai kutatás 24 hét alatt 8 százalékos koleszterinszint-csökkenést mért a naponta babot fogyasztók esetében.

A halakban található omega-3 zsírsavak a vérzsír további összetevőinek, a triglicerideknek a szintjét mérséklik, míg az olívaolaj és az avokádó telítetlen zsírsavai pedig a HDL-koleszterin koncentrációját emelik.

Kis mennyiségű vörösborral szintén segíthetünk szervezetünknek a koleszterinszint optimalizálásában: antioxidánsai révén az LDL-koleszterinre csökkentőleg hat, míg a HDL-koleszterin szintjét növeli.

A koleszterinszint alakulását szintén kedvezően befolyásolja a testmozgás, ezért érdemes a napi rutin részévé tenni legalább egy kevés sportolást. Aki heti 1000 kilokalóriával többet éget el mozgás útján, azaz egy hét folyamán például összesen két órányit kocog vagy gyors tempóban kerékpározik, akár 23 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát. A koleszterinszint csökkentéséhez nagyban hozzájárul az alkoholfogyasztás mellőzése is.

Mi tekinthető normális koleszterinszintnek?

A koleszterinszint kiértékelése során számos tényezőt, például az életkort és a nemet is figyelembe kell venni, ráadásul a szakemberek is rendre más ajánlásokat fogalmaznak meg. Egyes orvosok azt vallják, hogy 35 és 65 éves kor között a teljes koleszterinszint 6,21 mmol/L (240 mg/dL) koncentrációig tekinthető normálisnak, mások szerint már az 5,17 mmol/L (200 mg/dL) fölötti érték is kerülendő.
Az összmennyiségen belül az LDL-koleszterin szintje a legfontosabb, egyesek szerint 3,77 mmol/L (145 mg/dL), más ajánlások alapján már 2,6 mmol/L (100 mg/dL) koncentráció fölött igen kedvezőtlen hatású.
A HDL-koleszterin szintjének viszont mindenképpen 1,03 mmol/L (40 mg/dL) fölött kell lennie, míg a trigliceridek esetében az 1,70 mmol/L (150 mg/dL) alatti érték tekinthető optimálisnak.