Digitális kamerát a gyereknek

Vágólapra másolva!
Fél, hogy a gyerek összetöri a család drága digitális fényképezőjét? Vegyen neki egy sajátot, hadd fotózzon, videózzon vele! A legolcsóbb fényképezőkből próbáltunk ki hét különböző típust.  
Vágólapra másolva!

Canon PowerShot A460

A nagy múltú japán gyártó PowerShot-sorozatát sokan kedvelik, bár sem kinézetben, sem funkcióit tekintve nem emelkedik a konkurencia fölé. A tömzsi, lekerekített téglára emlékeztető készülék pozitívuma, hogy a szokásos ezüst mellett kék és piros színben is kapható.

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

Az öt megapixeles Canon magyar nyelvű menüt is kapott, így a gyerekek könnyebben megérthetik a működését. Az is tetszett, hogy hagyományos optikai keresővel is ellátták, ezt használva pedig tovább bírja egyetlen töltéssel. Ez az egyedüli kamera, amit nem csak digitális kijelzővel szereltek fel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XSnNCn1VCi6nXUm8

Nézze meg a Canon A460-nal készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

A fotók minőségére egyáltalán nem lehet panasz, vagyis fényképes napló készítésére tökéletes, videózásra viszont már nem ajánljuk jó szívvel, ugyanis legfeljebb 320x240 pixeles filmet tud rögzíteni 30 kép/másodperc sebességgel, ráadásul zoomolni sem lehet közben. A PowerShot A460 ára jelenleg bruttó 30 ezer forint körül mozog a hazai boltokban.

DigiGR8

Az egyik legérdekesebb tesztalany egy ismeretlen kínai vállalat által készített kamera, a DigiGR8. A műanyag borítású kütyü minőségét szinte ránézésre meg lehet állapítani: a miniDV matrica természetesen csak figyelemelterelésre szolgál, kazettát nem lehet a gépbe helyezni, hanem a szokásos SD-kártyákra tárolja a felvételeket.

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

A három megapixelesként hirdetett DigiGR8-cal mi mindössze kétmillió pixeles fotót tudtunk rögzíteni, csapnivaló minőségben. Videót 320x240 pixeles felbontásban készít a kínai eszköz, és közben zoomolni is képes. Nagyon zavaró viszont, hogy a miniatűr LCD képe távolról sem egyezik meg a számítógépen látható minőséggel: a kijelző rendszeresen 'kiégett', részlettelen, fehér foltokat mutatott a képen, a monitoron meglepetésünkre minden felvétel szebb volt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YzEhHpHrGvwtd5cD

Nézze meg a kínai kamerával készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

Arra is érdemes figyelni, hogy a kamera nem képes automatikusan élességet állítani. Ehelyett két állása van az optikának: közeli és távoli. A kettő között az objektív manuális eltekerésével lehet választani, ami ráadásul a lencsevédő sapka levétele közben is könnyen elforoghat. Ez teszt közben is előfordult, és meg kellett ismételni több felvételt, egy nyaralás után erre azonban nincs lehetőség. A készüléket tudomásunk szerint fotósboltokban nem lehet kapni, viszont internetes aukciós oldalakon 10 ezer körüli összegért hozzá lehet jutni a játékszerhez - kollégánk, akitől kölcsönkértük, ugyancsak így szerezte be saját gyerkőcének.

Fujifilm FinePix A800

A most vizsgált típusok közül a legnagyobb felbontású készülék a Fujifilm A800 volt. A nyolc megapixeles, magyar nyelven is kommunikáló fényképező a többi géphez hasonlóan két darab ceruzaelemmel vagy akkumulátorral működik, előnye viszont, hogy nem csupán SD-memóriakártyákkal, hanem xD-szabványú tárolókkal is kompatibilis.

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

A fényképek minőségével nem volt probléma a FinePix esetében, sőt, talán ez a készülék produkálta a legszebb színeket. A videók minőségére sem lehet tulajdonképpen panasz, sajnos azonban csak 320x240 pixeles mozgóképet képes rögzíteni - ez legfeljebb a YouTube-on vagy a Videán való publikáláshoz elegendő, és felvétel közben a zoom sem működik. Az olcsó FinePix megközelítőleg 30 ezer forintba kerül a itthon.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XSnNCn1VCi6nXUm8

Nézze meg a Fujifilm A800-zal készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

Nikon Coolpix L10

Ez az öt megapixeles japán fényképező az átlagnál nagyobb árnyalatterjedelmet produkált, vagyis több részlet volt a világos és a sötét képrészletekben is. A képek színe is természetes lett, és külön extra az előzőekhez képest, hogy akár teljes képernyőn is élvezhető minőségű 640x480-as felbontású videókat is képes rögzíteni.

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

Ilyenkor azonban jóval több adatot kell feldolgoznia a gépnek: valószínűleg ez volt az oka annak, hogy próbáink során a felvett videók néhány ponton "beszaggattak" felvétel közben, vagyis egy képkocka egy másodpercre megmerevedett. A kis Nikon zoomolni is enged filmezés közben, de sajnos kizárólag digitális módszerrel, így nagyon romlik a minőség, szögletesek lesznek a kontúrok. Meg kell említeni azt is, hogy a Nikon volt a legolcsóbb márkás termék, ára 24 ezer forint körül mozog.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ASeAMkYk9bt3AI5s

Nézze meg a Nikon L10-zel készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)