Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

angiográfia
Az érrendszer, valamint az egyes szervek vérellátásának vizsgálatára szolgáló módszer. Vénásan befecskendezett anyag segítségével (CT-vel vagy mágneses rezonancia-képalkotással) láthatóvá tehető az agyi erek szűkülete, elzáródása.

átmeneti agyi keringészavar (Transient Ischemic Attack, TIA vagy "ministroke")
Igen komoly sürgősségi állapot, amelynek során átmenetileg zavart szenved az agy vér- és oxigénellátása. Ennek következtében végtaggyengeség, beszéd- és látászavar, illetve tudatvesztés léphet fel. Ezek a tünetek általában pár óráig tartanak, majd 24 órán belül többnyire teljesen meg is szűnnek. Az esemény rövidsége miatt a betegek nagy része egyáltalán nem fordul orvoshoz, vagy ha mégis, nem tekintik őket sürgős esetnek, annak ellenére, hogy a keringészavart gyakran már a következő két napban agyvérzés (stroke) is követi.

endotel
Az erek és a szív belső felszínét borító, egy sejtből álló réteg, mely az érbe és a szívbe be- és kiáramló anyagokat szabályozza. Részt vesz a helyi gyulladásos és immunológiai folyamatokban, emellett a szövetek növekedését is szabályozza. Ez utóbbi rendkívül fontos a tumorképződés szempontjából. Fontos szerepe van a vér folyékonyságának fenntartásában, és az érátmérő szabályozása révén befolyásolja az éren belüli áramlási viszonyokat is.

ergoterapeuta
Munkaterápiával gyógyító szakember.

hialin
Üvegszerű anyag, mely felszaporodik a hipertóniások ereiben.

hipertónia
Magas vérnyomás.

kollaterális keringés
Kisegítő keringés, az adott ér szomszédságában levő ér, olyan artériák hálózata, melyek kisegítik a "bajbajutottat".

Maimonidész (1135 - 1204)
Teljes nevén Moshe ben Maimon (saját nyelvén, arabul Mussa bin Maimun ibn Abdallah al-Qurtubi al-Israili) zsidó rabbi, fizikus, filozófus, Spanyolországban és Egyiptomban tevékenykedett a középkor idején.

penumbra
Az elpusztult területet körbevevő ún. félárnyék, ahol az idegsejtek még nem pusztultak el, tehát még megmenthetők.

statin
A koleszterinszint-csökkentés egyik gyógyszere.

szívritmuszavar
A normális szívtevékenység bármilyen eredetű és természetű zavarát ritmuszavarnak, aritmiának vagy irreguláris szívműködésnek nevezzük.

trombus
Vérrög, az erek falán megtapad és ezzel csökkenti az ér átmérőjét.