Csiba László

Vágólapra másolva!
Van esélyünk az agyvérzéssel szemben?
Vágólapra másolva!

I. Agyvérzés a történelemben
Az agyvérzést szenvedett történelmi személyek és hírességek nevét hosszan lehetne sorolni.

II. Az agyvérzés és a szélütés
Agyvérzés csak a szélütéses betegek 15-20 %-ban alakul ki, 80-85 %-ban nem agyvérzésről van szó, hanem ellenkezőleg: érelzáródás miatt az agy körülírt területére kevesebb vér áramlik és ez a terület elpusztul.

III. Miért olyan súlyosak a szélütés következményei?
A mozgás, az érzékelés, a beszéd, a tárgyak felismerésének képessége emberi létünk legfontosabb jellemzői. Mivel a másfél kilós agyban a legfontosabb funkciók szorosan egymás mellett találhatók, bármilyen kicsi terület sérül, az eltérések súlyosak.

IV. A szélütést előidéző rizikófaktorok
A legfontosabb rizikótényező a magas vérnyomás, de növeli a szélütés veszélyét a cukorbetegség, a kóros vérzsír érték, az elhízás és a dohányzás. Nincs lényeges különbség az alsóvégtagi érszűkület a szívinfarktus és a stroke ismert rizikótényezői között.

V. Hogyan alakul ki a verőerekben a "dugulást" okozó vérrög?
Az ütőerek belhártyájának sérülése következtében sejtek és különböző anyagot rakódhatnak le az érfalon. Ha ez a kidudorodás megreped, vérrög (trombus) alakul ki.

VI. Mi történik az igazi agyvérzés esetén?
Agyvérzés esetén az agy állományát összepréselő vér okoz károsodást, esetleg halált. Ennek oka, hogy a zárt koponyában található agy semmilyen irányba nem tud "menekülni", és a nyomásfokozódás hatására az agytörzs a koponyaalapon található öreglyukba préselődik, a légző és keringési központok károsodnak.

VII. A szélütés diagnosztizálása
A szélütéses betegen a lehető leggyorsabban CT-vizsgálatot kell végezni annak eldöntésére, hogy agyvérzésről vagy érelzáródásról van-e szó. A nemzetközi vizsgálatok szerint az első tünetektől számítva három óránk van arra, hogy vénás infúzióval feloldjuk a vérrögöt.

VIII. Gyors reakció - értékes percek
Olyan érközpontokra volna szükség, melyekben nemcsak a rizikó-gazdag betegek érkatasztrófa előtti komplex (belgyógyász, ideggyógyász) gondozása folyna, hanem a szélütés, szívinfarktus, alsóvégtagi érelzáródás villámgyors ellátása, illetve a túlélők összehangolt gondozása is.

IX. A stroke utáni rehabilitáció
Manapság sokat beszélünk a rehabilitációs fontosságáról, de a rehabilitáció általában és különösen a szélütés vonatkozásában, hazánkban sajnos még nem eléggé fejlett. Jelentőségét gyakran még az orvosok is alábecsülik.


Tovább