Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

fraktál
A fraktálok olyan önhasonló alakzatok, melyek önhasonló motívumai skálafüggetlen méreteloszlást mutatnak.

gyenge kapcsolatok
A hálózat két eleme közötti kapcsolat akkor gyenge, ha a kapcsolat elvétele vagy hozzáadása statisztikusan értékelhető módon nem befolyásolja a hálózat jellemző tulajdonságának (általában a hálózat egyik csoportjellemző tulajdonságának) átlagát. A gyenge kapcsolatok stabilizálják a hálózatokat.

hálózat
A hálózat egymással összekapcsolt elemek összességéből áll. A legtöbb valós hálózat elemei nem egyszerű pontok (mint a hálózatok matematikai leképezéseinek, a gráfoknak az elemei), hanem maguk is bonyolult hálózatok. Ez azt jelenti, hogy a természetben a hálózatok egymásba ágyazottan fordulnak elő.

kapcsolat (kölcsönhatás, link)
A hálózatok elemeit kapcsolatok kötik össze egymással. (A gráfelméletben a kapcsolatot élnek hívjuk, a molekuláris hálózatok kapcsolatait kötéseknek nevezzük.) Egy hálózat összes (gyenge és erős) kapcsolatának a száma adja meg a hálózat méretét.

skálafüggetlen
Egy hálózatot a leggyakoribb szóhasználat szerint akkor hívunk skálafüggetlennek, ha a hálózat fokszámeloszlása hatványfüggvény szerint változik. Általánosságban bármilyen változó skálafüggetlen eloszlása esetén az eloszlást a V = kT-alfa képlet határozza meg, ahol V a valószínűség, k egy állandó, T az adott változó és alfa a hatványfüggvény kitevője, exponense, azaz a skálafaktor. A skálafaktor más elnevezései közül a "Hurst-exponens" az időbeli, a "fraktáldimenzió" pedig a térbeli skálafüggetlen eloszlásokra jellemző kitevőt jelöli. A skálafüggetlen eloszlásokban az átlagtól nagyon eltérő értékek is a nullánál lényegesen nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Más szavakkal: mindig van arra esélyünk, hogy egy nagyságrenddel többet nyerjünk, de ez az esély éppen egy nagyságrenddel kevesebb.