Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

anyanyelvi mágnes
A beszédhangok észlelésének fejlődése során az anyanyelvben használt hangeltérések szerint kialakult érzékenységváltozás. A kicsi, de fontos eltéréseket az észlelő rendszer felnagyítja, a lényegteleneket eltűnteti, azaz az észlelés torzul.

diszlexia
Az olvasástanulás, olvasás és helyesírás súlyos zavara, a tipikusan fejlődő gyerekek átlagától jelentősen eltérő olvasási teljesítmény. Az olvasás jellegzetes problémáin kívül a megismerő (kognitív) funkciók sajátos eltérésmintázata kíséri. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint kialakulása a sok gén által meghatározott (poligén) agyfejlődés normál, de a tipikustól eltérő útjának megnyilvánulása az emberi kultúra konvenciókon nyugvó írásrendszerének használatában, azaz az olvasásban és helyesírásban. Korrekt diagnózisa csak az olvasási és azzal szoros összefüggést mutató kognitív funkciók sztenderdizált tesztekkel, egyénileg történő mérése alapján lehetséges.

dorzális feldolgozó lánc (olvasás)
Az ember és a főemlősök látórendszere több mint harminc agykérgi területből áll. A nyakszirti látóterületek felől a fali lebeny felé futó feldolgozó láncnak már a fali lebenyhez is tartozó területei az olvasás során a jelentés gyors feldolgozását és a szavak hangalakjához való hozzáférést biztosítják.

eltérési negativitás (EN)
A hallási feldolgozást kísérő jellegzetes eseményhez kötött agyi potenciál (EKP) -összetevő. Akkor jelenik meg, amikor azonos vagy egymáshoz hasonló hangok sorozata után egy eltérő hangot hallunk (negativitásnak azért hívjuk, mert a fejbőrről elvezetett agyi elektromos válaszon negatív irányú kitérésként mutatkozik). A feldolgozás automatikus, és azon alapul, hogy hallási környezetünket állandóan pásztázzuk, így abban bármilyen észlelhető eltérés jelenik meg, azt a hallórendszerünk automatikusan regisztrálja.

eseményhez kötött agyi potenciál (EKP)
Egy vagy több agyi terület neuroncsoportjainak olyan összerendezett működése, amely egy adott ingerhez vagy ingerjellemzőhöz időben kötött, szinkronizált. A pszichológiában eseménynek nevezzük az ingereket vagy azok együttesét (fény, hang, kép, szó, mondat). Az esemény feldolgozását végző agykérgi területek elektromos aktivitása összeadódik, ezt a hajas fejbőrre helyezett elektródákkal tudjuk elvezetni, majd számítógépes eljárásokkal az agy spontán elektromos aktivitásából ( EEG = elektroenkefalogram) kinyerni. Az eseményhez kötött jel többféle sajátos hullámból áll, ezek egy része a fizikai tulajdonságok feldolgozásához, egy része pedig a megismerő funkciókhoz (figyelem, emlékezet, döntés, nyelvi értés) köthető.

észlelési horgony
Az akusztikailag eltérő, az adott nyelvben egy adott beszédhang-kategóriába tartozó hangok absztrakt (fonetikai) tulajdonsága alapján történő csoportosítás. Az azonos fizikai tulajdonságok mentén történő osztályba rendezés - zöngéspárok (pl. 'p' és 'b') - eredményeként a kategóriák határa éles, a kategórián belül akusztikailag azonos léptékű eltérés nem vezet eltérő percepcióhoz. Ezt elménk és agyunk is tárolja, ezt nevezzük mentális, illetve agykérgi reprezentációnak.

feedback
Visszacsatolás. A visszacsatolás az agykéreg feldolgozó rendszereiben nem csupán a szabályozást szolgálja, hanem átalakító működésként hat a folyamatba bevont területeken. A szenzoros integrációnak egyik fontos mechanizmusa.

inferotemporális kéreg
A rugalmas tárgyfelismerésért felelős agykérgi terület, amely az alulsó (ventrális) vizuális feldolgozó lánchoz tartozik, csak látási információt fogad. Majmoknál kísérletek bizonyítják, hogy a tárgyak nézetfüggetlen feldolgozásáért ez a terület felelős.

környezetelváró mechanizmusok
Az agykéreg lassan fejlődő rendszereiben (látás, hallás) a változásra érett, nyitott rendszerek a környezet olyan átalakító hatásaira "várnak", amelyek nélkül optimális működésük nem alakul ki.

poliszenzoros kéreg
Az agykéregnek az a területe (helyesebben területei), amely hallási és látási információt (sőt testérzékelési, úgynevezett szomatoszenzoros információt is) egyaránt fogad. Ez a kéregterület (régebben asszociációs kéregnek neveztük) az eltérő érzékelési típusok (modalitások) integrációjában játszik meghatározó szerepet.

szóforma-felismerő terület
A nyakszirti lebeny bal oldalának alsó felszínén leírt, az ismert szóformákra különleges aktivitásnövekedést mutató agykérgi terület. Az aktivitást modern képalkotó eljárással vizsgálva megfigyelhető, hogy a terület az ismert nyelv szóalakjaira érzékeny, az azokat alkotó betűk formájára és nagyságára nem.

ventrális feldolgozó lánc (olvasás)
Az ember és a főemlősök látórendszere több mint harminc agykérgi területből áll. Az inferotemporális kéreg és a halántéklebeny felé folytatódó feldolgozó lánc az olvasásban a szóforma azonosításából a dekódolásra történő átkapcsolás során a betű-hang elemzés kiindulási területe.