Tom Hanks is kóstolta a színvak halászsarj tőkehalát

Vágólapra másolva!
A skótokról két dolgot kell feltétlenül tudni: egyrészt a zsugoriság távol áll tőlük, másrészt nem adják fel könnyen. A keleti parti faluban felnőtt Robert színvaksága miatt nem lehetett hajóskapitány, erre megalapította Skócia kedvenc hal-és sültkrumpli éttermét, ahol Tom Hanks is megnyalta mind a tíz ujját az olajban úszó tőkehal után.
Vágólapra másolva!

Az írek szerint nem árt résen lenni Skóciában. "Figyeljétek meg, hogy ott kisebb adagot fogtok kapni ugyanezért a pénzért" - figyelmeztett jó előre az ír kocsmában Paul. A skótok viszont vagy sohasem voltak zsugoriak, vagy túlkompenzálnak, mindenesetre mindent elkövetnek azért, hogy megcáfolják a híresztelést.

Bármerre is jártunk az Egyesült Királyságban, az éjszakákat vacogva töltöttük el, mert a fűtést ilyenkor valamennyi szállásunkon gondosan elzárták. A skóciai Ravenscourt vendégházban alig hittünk a szerencsénknek, amikor működő fűtőtestet találtunk a szobában, ráadásul a hőfokszabályzó engedett a tekerésnek, és békésen meg is állapodott a maximumon - egész éjjelre. Az ablakban a szokásos forraló-tea-kávé hármast süteménnyel és forró csokival egészítették ki az alaptalanul megvádolt skótok. A kegyelemdöfést az előítéletnek a reggelizőasztal adta meg. Sosemlátott bőség fogadott: a sztenderd brit fogások mellett ötféle sajt, kétféle kompót sorakozott, a narancslé fejadagja pedig nem egy pohár, mint másutt: három teli kancsó kínálta magát.

Fotó: Pályi Zsófia

Fotókért klikkeljen a képre!

A skótok szeretik a hasukat. Ne tévesszen meg senkit, hogy a nemzeti ételük állítólag a haggis, a belsőségekkel töltött birkagyomor. Ennek jobbára csak a különféle megszelídített - például darált szív helyett csirkével készített vagy vegetáriánus - változatait árulják. Az igazi favorit itt is a "hal és sültkrumpli". A keleti parton, az Anstruther Fish Bar-ban olyan tömegek bírnak összegyűlni, hogy a Magyarországon jobbára csak rockkoncertek kapujában látható sorterelgető korlátokat kellett felszerelni. A falat beborítják az étterem által nyert díjak, többek között 2006-ban és 2007-ben is Skócia legjobb hal és sültkrumpli-helyének választották.

Forgalmasabb napokon 1 200 adag ételt adnak el. Néha már az utcán kanyarog a sor vége, ilyenkor az üvegablakok mögül a kint rekedtek sóvárogva nézik ki a bent falatozók szájából a halat.

Fotó: Pályi Zsófia

Még több kép - kattintson!

Az üzletet Alison Smith és férje, Robert alapította majdnem harminc évvel ezelőtt. Robert családja az 1600-as évek óta halászattal foglalkozik. Őt egy szerencsétlen véletlen megfosztotta attól, hogy beállhasson saját halászhajója kormánya mögé. Színvak. A halfogást így a bátyjára volt kénytelen hagyni, ő pedig kötényt kötött. Az olajszagú étteremből látni a tengert, a kikötőt. A feltálalt hal mindig aznapi fogás, a közeli halpiacról szerzik be hajnalonként. Kis saját üzemben, gépek nélkül, kézzel tisztítják meg és filézik ki a halakat. A krumpli is a közelből jön, helyi farmon termesztik, kizárólag az étterem számára.

A konyhában egyszerre vagy hatan sürgölődnek, hűtők nyílnak és csapódnak, serceg az olajban a vajas, tojásos rántásban megforgatott hal. Nem éppen diétázóknak való látvány, de a karcsú, szőke Alison gyorsan védelmébe veszi a nemzeti kedvencet. A hal sokkal kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a többi gyorsétel - bizonygatja, és meg is mutatja a falra gondosan kifüggesztett kalóriatáblázatot. Nem mintha a vendégek zavartatnák magukat, a vidám villacsörömpölésből ítélve tesznek a vonalaikat veszélyeztető olajra. A falon meg a tápérték-adatoknál sokkal érdekesebb látnivalók is vannak: a helyi gyerekrajz-pályázat győztes képei, újságcikkek az Antrsuther bár nevezetes eseményeiről, Camilla és Tom Hanks látogatásáról.

Fotó: Pályi Zsófia

Még képek!

Camilla igazság szerint nem járt benn az étteremben - ismeri el a pontossághoz ragaszkodva Alison. Csak leparkolt előttük a királyi autó, kipattant belőle egy alkalmazott, és sikerült lekapni, amint a zsákmánnyal, az Anstruther jellegezetes elviteles dobozával surran vissza az elsötített kocsiüveg mögé.

Alison, mintha csak a két nép lelkének egyik rejtélyébe avatna be, elmagyarázza, hogy az angolok a cod nevű halért vannak oda, de a skótok mások: ők a haddock-ot szeretik. A halfajtákra vonatkozó hiányos szókincsem miatt egy hétig furdal a kíváncsiság, mire megnézhetem a szótárban, melyik melyik. Csalódás: mindkettő tőkehal, csak a haddock foltos.