Veszélyben az Universum, Klicsko visszatérne

Vágólapra másolva!
Megalázó kiütéses vereséget szenvedett Vlagyimir Klicsko a szombat esti, hannoveri bokszgálán, ahol a WBO nehézsúlyú profi világbajnokaként, hatodik címvédő meccsén nem bírt ellenfelével, a dél-afrikai Corrie Sandersszel. A sajtó már a KO után percekkel azt szajkózta: Mi lesz veled, Universum? Mi lesz veletek, Klicsko testvérek? Kimondva-kimondatlanul ugyanis a két ukrán óriás volt a hamburgi székhelyű bokszistálló kirakatembere, a nehézsúly fehér "királya", akitől nemcsak a német, de mondhatni a világ közvéleménye azt várta, képes lehet megtörni a fekete hegemóniát, s legyőzni a legjobbnak tartott Lennox Lewist.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Kicsúszott Klicsko lába alól a talaj Fotó: EPA

"A KO-vereség két évébe került Klicskónak" - írta a német Sport1 internetes újság, amelynek kolumnistája, Tobias Drews azt fejtegette, hogy a 207 másodperces szenvedés éppen elegendő volt arra, hogy Vlagyimir elvesztegessen két évet az életéből. Rossz ellenfelet s ami még bosszantóbb, rossz taktikát választott az ukrán bunyós és mestere, Fritz Sdunek, s szégyenszemre kikapott egy olyan ellenféltől, aki nemcsak tíz évvel idősebb is Klicskónál, de 2000 májusa óta írd és mondd összesen három menetet bunyózott. (Igaz, a mostani mérkőzés sem dobta meg túlzottan az egy hónapra eső menetmennyiségét.) A szakíró szerint Klicsko számára minimum két, sikeres esztendő kell ahhoz, hogy elismertesse magát ismét a világgal, s esetleg egy komolyabb ellenféllel szemben visszaszerezze trónját. És erre van esély, hiszen Vlagyimir a maga 26 évével nagyon fiatalnak számít a mezőnyben.

Lewis segített Sandersnek/boxutca/20030310sanders.htmlKlicsko tesókhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=49973

A Sportbild szenzációként értékelte Klicsko vereségét, főleg annak tükrében, hogy az ukrán eddig egyetlen vereségét (Kijevben, 1998-ban, Ross Purity ellen) véletlen kisiklásnak titulálta. A lap megszólaltatta Klaus-Peter Kohlt, Klicsko menedzserét is, aki elég borúlátóan nyilatkozott: "A vereség komoly visszalépés, nagyon rossz helyzet számunkra. Meg kell változtatni egyesült államokbeli terveinket, s keményen kell harcolnunk, hogy megtaláljuk tengerentúli partnereinkkel a kapcsolatot" - nyilatkozta Kohl, nem titkoltan az HBO-szerződésre célozva.

A Der Spiegel gazdasági szempontból is megközelítette a kérdést, mondván: a helyszínen 11 500 néző foglalt helyet, a televízió képernyője előtt közel 9,2 millióan szurkoltak Klicskónak, ami közel 30 százalékos nézettséget jelent. Azt követően viszont, hogy a KO-gép kikapott a dél-afrikai rendőrtől, ez emberek nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek a universumos izompacsirtákra.

A Die Welt "Don Kohl legnagyobb vereségeként" aposztrofálta a találkozót, s megszólaltatta a menedzsert is, aki elmondta, Sanders a mérkőzéssel 500 ezer dollárt keresett, s, hogy nem kell pánikot kelteni. "Együtt sírunk, együtt nevetünk. Vlagyimir vissza fog térni, s folytatja megkezdett útját. Minden nagy bajnok veszít néha" - mondta Kohl. A cikk szerzője az írást egy kérdéssel zárja: vajon Vlagyimir nagy bajnoknak számít-e?