Tíz magyar a rövidpályás úszó-Eb-n

Vágólapra másolva!
Németország egy évben kétszer ad otthont úszó-Európa-bajnokságnak: nyáron Berlin rendezte 50 méteres medencében az eseményt, csütörtöktől vasárnapig a szászországi Riesa a színhelye a rövidpályás kontinensviadalnak.
Vágólapra másolva!

Bár Moldova az utolsó pillanatban visszalépett, így is 38 szövetség küldte el körülbelül 380 versenyzőjét a vetélkedésre, s ez rekord a 25 m-es uszodában lebonyolított Eb-k nem túl hosszú, hatéves történetében.

Riesa Montpellier helyére "ugrott be", miután a francia város visszalépett a rendezéstől. A korábban inkább csak iparáról híres Elba menti településnek mindössze hét hónapja volt a felkészülésre.

Forrás: MTI
Kovács Ági


Riesa mindent megtesz ugyan, hogy a rendezés magas színvonalú legyen, ám az érdeklődés nagysága láthatólag meglepte a házigazdákat. Főleg szállásgondjaik vannak: Riesa és környékének összes hotelje megtelt, van, aki csak a várostól 30 kilométerre kapott elhelyezést.

Közéjük tartozik az Egyesült Államokban élő szlovák Martina Moravcova, az Európa-bajnokság egyik sztárja, a korábbi hasonló erőpróbák "örökös" bajnoka is: ő arra panaszkodott, hogy szállodájukban mindössze 12 fok van, kesztyűben és pulóverekben aludt, egyelőre az a legfőbb gondja, hogy egészséges maradjon.

A svéd Emma Igelström, miután szombaton Melbourne-ben Európa-csúcsot javított, a szerda délutáni sajtóértekezleten értesült arról, hogy Kovács Ágnes is rajthoz áll, így szerinte a vártnál is nagyobb harcra van kilátás a 200 női mell döntőjében. Rajtuk kívül olyan "nagy nevek" ígérték indulásukat, mint az ukrán Jana Klocskova, az olasz Domenico Fioravanti (Olaszország) és a hazaiak idén már két rövidpályás világrekordot javító erőssége, Thomas Rupprath.

A szervezők nagyon erősnek ítélik a mezőnyt, bár hiányzik a német Franziska van Almsick, az orosz Alekszandr Popov, a holland Inge de Bruijn és Peter van den Hoogenband.

A LEN és Riesa városa 35 ezer eurós pénzdíjat ajánlott fel a legeredményeseb- beknek.

Forrás: EPA
Risztov Éva
Kovács Ágnes

Mint Alessandro Sansa, az Európai Úszó Liga (LEN) igazgatója a sajtóértekezleten megerősítette: szombaton dönt a LEN vezérkara arról, hogy Budapest vagy a hollandiai Eindhoven rendezi-e 2006-ban az úszó-, műugró-, műúszó- és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A magyar főváros új uszodakomplexumot kíván építeni, a négymedencés létesítményre a kormány 6 milliárd forint értékben garanciát vállalt.