Csollány és Gál döntős a tornász-vébén

Vágólapra másolva!
A debreceni tornász-világbajnokságon Csollány Szilveszter gyűrűn a 2., Gál Róbert ugrásban az 5. legmagasabb pontszámmal döntős. Berki Krisztián lólengésben az első számú tartalék.
Vágólapra másolva!

A gyűrű középdöntőjében pénteken a címvédő bolgár Jordan Jovcsev némileg túlzottan magas, 9,700-es pontszámot kapott, s később oda kellett figyelnünk az olasz Coppolinóra is, akit 9,650-re értékeltek. Majd jött Csollány Szilveszter egy szinte tökéletes gyakorlattal, s olimpiai bajnokunkat a bírók hajszálpontosan kettőjük közé rangsorolták, 9,675-del. A triót más már nem tudta megbontani, a szombati fináléba még az olasz Morandi (9,625), a japán Tomita (9,612), az amerikai Johnson (9,612), a kazah Kurbanbajev (9,600) és a belarusz Ivankov (9,600) jutott be. Itt mindenki tiszta lappal indul, így az esély természetesen megvan arra, hogy Csollány az eddigi öt vb-ezüstje mellé egy másfajta színűt tehet.

"Ha a döntőben ugyanolyan szintű gyakorlatot tudok bemutatni, mint ma, akkor elégedett leszek. Szerintem százszor jobb voltam, mint a selejtezőben, ezért csodálkozom, hogy a pontszámom nem ezt tükrözte. A pontozás egyébként igazán nem érdekel, nem bosszankodom miatta, inkább örülök, hogy az eddigi feszültségemnek már a nyomát sem éreztem. Köszönöm a közönségnek a biztatást. Tudom, hogy mindenki győzelmet vár tőlem, én is magamtól, de ez nem csak rajtam múlik" - fogalmazott visszafogottan Csollány.

Gál Róbert viszont abszolút felhőtlenül nyilatkozott és fogadta a gratulációkat az ugrás középdöntője után. Nem csoda, hiszen átmentve, sőt megspékelve a selejtezőben mutatott formáját, az 5. legmagasabb pontszámmal, 9,487-tel jutott be a fináléba.

"Életem legjobb teljesítményével kerültem be a döntőbe, hihetetlenül boldog vagyok!" - lelkendezett a 23 éves versenyző. "Ami a továbbiakat illeti, nem eredményben gondolkozom, az a fontos, hogy a fináléban mindkét ugrásomat tisztán végrehajtsam."

Csollány és Gál mellett készülhet a fináléra lólengésben a 17 éves Berki Krisztián is, de utóbbi csak azért, mert ő az első számú tartalék, s így neki is kell. S nagyon kevésen, 0,012 ponton múlt, hogy az idei junior Eb ezüstérmese lemaradt a fináléról, s zárt a 9. helyen. A középdöntőben 9,550 pontos gyakorlattal rukkolt ki, s hogy most ne szégyelljünk egy nagy közhelyet leírni: szép jövő vár rá.

Fábik Tibor