Magyarországon a különleges minőséget készítő tokaji borászok megalakították eredetvédelmi rendszerüket Mádi Kör néven. Szepsy István, az ország egyik legkiemelkedőbb borásza állt elő a minőségorientált koncepcióval, amelyet a burgundiai grand cru rendszerhez hasonlít. Szepsy 15 mádi borászattal dolgozta ki a szigorú követelményrendszert a terméshozamok és a fajták tekintetében, amelyet most a Magyar Országgyűlés törvényi szintre emelt. A tagok, - köztük Orosz Gábor és a Barta Pince - a 2010-es évjárattól hozzák forgalomba a Mádi Körös fehérboraikat. Szepsy elmondta a Harper's-nek, hogy "ez meg fogja különböztetni a Mádi Körös borokat a többi tokaji termelőétől, ahogy Burgundiában is eltér a grand cru a települési, azaz village boroktól." A település nevének a címkén való feltüntetése úgy lehetséges, ha 7 tonna alatt van a termés hektáronként, és az ültetvény legalább 8 éves. A prémium borok alapanyagául szolgáló területeken legalább 10 évesnek kell lennie a tőkéknek, és legfeljebb 4 tonnát teremhetnek hektáronként. Caroline Gilby Master of Wine szerint az eredetvédelmi rendszer nem fogja emelni az árakat, hiszen az érintett termelők nagy része már eddig is ilyen alacsony hozamokkal dolgozott.
Gemma McKenna