Jó boroknak szép hazája, Erdély

Vágólapra másolva!
A francia konyha három titka a népszerű bon mot szerint "vaj, vaj és még több vaj". Így állunk Erdélyben Balla Gézával is: amikor a címbeli szép mondatot igazolni kell komoly minőséget képviselő, palackos, forgalmi borokkal, akkor az első három helyen Balla Géza nevét említik általában. Ő szinte egyedül képviseli a középbirtokosnak mondható borászok magyarországi ideáltípusát. Értsd: akkora birtoka van, hogy azt családilag már rég nem lehet megművelni, de nem nagyobb annál, mint amit egy embernek át lehet tekinteni.
Vágólapra másolva!

Balla Géza, aki ma 60 hektáron gazdálkodik, a kétezres évek elején kezdett magáról hallatni, korábban a ménesi állami borászati vállalatnál dolgozott. Nevét Aradon és környékén borszerető körben bűvös jelszóként suttogták akkoron az emberek, a szerencsésebbek személyes tapasztalat alapján is beszámolhattak azokról a kulináris szeánszokról, melyek a pincében immár egy évtizede zajlanak és egyre növekvő népszerűségük elsősorban a szájhagyománynak köszönhető. Mára a borász tagja az egyik legjelentősebb magyar szakmai szervezetnek, a Pannon Bormíves Céhnek, tagja továbbá a Magyar Borakadémiának, borai pedig sikerrel szerepelnek nemzetközi és magyarországi versenyeken egyaránt, mindezen túl állandó részvevője több anyaországi boros rendezvénynek, a szegedi, várbeli, etyeki fesztiváloktól a visegrádi napokig.

Forrás: Dorozsmai

Kadarka műfajban nem kevés meglepetés okozott már eddig, egyrészt a Magyarországon megszokott elegáns, könnyed, fűszerekre hangolt Kadarka-stílustól merőben eltérő tanninos, tömör, súlyos boraival, melyek akár a Cabernet-kel is versenybe küldhetőek. (Az idei villányi borversenyen például a 2006-os Prémium Kadarkája a legnagyobb pontszámot elérő vörösbor volt.) Másik különlegesség, ami Balla Géza nevéhez fűződik az a "Kadarissima", mely egy Kadarkából készült, a bortritiszességet nagyon szépen hordozó szamorodni, amit, ha leküzdjük az édes vörös elleni mélyen fekvő averziónkat, akkor igencsak nagyra értékelhetünk. A tavalyi évben dűlő-szelektált Kékfrankosokat is készített Balla Géza, de még nem döntötte el, hogy "összeházasítja" őket vagy dűlőnként palackozza le, netán egyes, markánsabb egyéniséget mutató dűlőkből származó nedűket külön palackoz, a többit meg összeházasítja. Talán ezutóbbi megoldás lenne a célravezető.

Forrás: Dorozsmai

Egyébként Szikler Ervin Walter személyében, aki Elite Wines néven palackozza borait, megjelent Balla Géza első komoly kihívója. (Van ugyan még egy pincészet a hajdani Ménes-Magyarádi borvidéken, mely palackozott borokkal jelen van a piacon, a "Cramele Pancota", de arról jobb szót nem ejteni, hozzájuk képest a Varga Pincészet két euró körüli tömegborai borászati remekművek.) Az Elite Wines fehér és rosé műfajban eddig felejthető borokat hozott forgalomba, de vörösei nagyon meggyőzőek. Mi több, nem csak a palackozott boraik élvezhetőek, hanem a potom pénzért kimért boruk is kifejezetten ízletes, nem egy palackozott tételt levertek az asztalról privát vakteszteken. Szikler úr, ha kérdik, elmondja őszintén, őt nem mozgatják meg a vájtfülűek kedvencei, a karcsú, elegáns Pinot-k vagy Kadarkák, a masszív, nehézsúlyú, már-már rágható vörösöket kedveli s ehhez igazítja borait is. Nos, jó borvidéket választott: Ménesen még a Pinot és a Kadarka is a Cabernet-ket idézi. S ha valamikor lesz a vörös műfajban Szikler - Balla vetélkedés, abból mindenki nyerni fog: a borvidék, a borivó közönség, de még maguk a borászok is.


Dorozsmai Endre