Pannonhalma lett az Év Pincészete

Vágólapra másolva!
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet lett 2010-ben az Év Pincészete. Liptai Zsolt főborász és csapata munkájának elismerésén sajnos nem lehettem ott, mert palackozunk, de telefonon azért gratuláltam nekik, a várban pedig majd koccintunk a sikerükre.
Vágólapra másolva!

Kitűnő, tiszta ízű, egészen feszes és fegyelmezett boraik régóta a figyelem középpontjában vannak. A címke és a design büszkén hirdeti a 996-os alapítást, ami valóban különleges, én is odaírnám. A helyzet azonban az, hogy a borkészítés a kommunizmus évtizedeiben szünetelt, államosítás miatt. A 2003-as újjáélesztést a bölcs barátok profikra bízták. A borászat, a szőlők, így közvetve a borok is a 2004-ben elhunyt világhírű magyar borász, Gál Tibor szakértelmét dícsérik. A főborász, Liptai Zsolt is az ő tanítványa volt, tehát a működést is alaposan bebiztosította. Az elmúlt hét év munkájának eredménye meg is lett, a pincészet megkapta a gazdaság teljesítményét elismerő legnagyobb elismerést, az "Év Pincészete" címet, amelyet 2002-ben alapított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége.

Forrás:

Liptai Zsolt értékelése szerint a cím egy visszajelzés, miszerint a borászat jó irányba halad. A pannonhalmi borvidék arculatát szeretnék bemutatni, és most úgy tűnik, hogy fáradozásuknak volt értelme. Véleménye szerint minden olyan pincészet megkaphatja ezt a díjat, aki felkészültsége folytán tartósan jó borokat készít. A fejlődés az apátsági pincészet esetében folyamatos, jelenleg az út kétharmadánál járnak. A palackszám folyamatosan emelkedik, 2013-ra érik majd el a 300 ezer palackot. A termesztés és technológia tudatos tervezéskor fontos volt a nemzetközileg is versenyképes ár-érték arány, amely sikerének bizonyítéka, hogy a 15-20 százalékos export-arányt folyamatosan tudják tartani. Az elmúlt hét évben folyamatos kísérletezés és odafigyelés mellett lassan kikristályosodik a struktúra: az 50 hektárnyi termő ültetvény harmada kékszőlő, amelyből a pinot noir fajta kapja a legnagyobb hangsúlyt. A fehér szőlők között a rajnai rizling élvez prioritást, és szerepel 20 százalékos aránnyal. A fajta termésének legjavából kiemelt bort is készítenek - szerzetesrendi áthallással - Prior néven.

Demeter Endre