Bor Zsolt

Vágólapra másolva!
A mindentudó fénysugár, a lézer
Vágólapra másolva!

A CD-lemezjátszó, az áruházi vonalkód-leolvasó, a rendőrségi sebességmérő kamera, a postai és internetvonalak többsége lézereket használ. Lézertechnikával állítják elő használati tárgyaink egy részét is: a borotvapengét, a füstszűrős cigarettát, a számítógép processzort, a mobiltelefont. De lehet lézerrel birkát nyírni, arcbőrt fiatalítani, vérösszetételt analizálni és fekélyes sebeket gyógyítani. A mindentudó fénysugár az atomórák taktusadó karmestere, fontos szerepet kap továbbá a korlátlan és tiszta energiaforrás reményével kecsegtető fúziós reaktorban ugyanúgy, mint a csillagháborús fegyverekben vagy Krisztus halotti leplének vizsgálatában. És persze egészségügyi alkalmazásai is óriási jelentőségűek: a lézertechnika szemészetben például a szuperlátás lehetőségét ígéri. Az előadás a lézer mindennapi és különleges alkalmazásait mutatja be.

I. Bevezetés
A lézer egy eszközcsalád közös működési elvét jelenti. A lézert használó eszközöknek számtalan méretben, teljesítményben, a sugárzás hullámhosszában és az előállítás költségeiben eltérő fajtája van.

II. Mindennapi lézerek
A hétköznapokban sok-sok olyan tárgyat használunk, sok olyan eszközről hallunk, amelyek működtetéséhez lézer szükséges. Ám az, hogy használjuk vagy ismerjük őket, nem feltétlenül jelenti, hogy működési elveikkel is tisztában vagyunk.

III. Különleges alkalmazások
Vannak azonban olyan lézeralkalmazások is, melyek igen speciálisak, szűk területen alkalmazzák őket, és a mindennapjainkban csak a használatuk során nyert információkkal találkozunk; gyakran még azt sem tudjuk, hogy eredetileg bármiféle közük volt a lézerekhez.

Tovabb