Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

adjuváns kezelés
Kiegészítő kezelés, amelyet az elsődleges gyógykezelés hatásosságának növelése érdekében alkalmaznak, pl. daganat műtéti eltávolítása után alkalmazott kemoterápia vagy sugárterápia.

aspirációs biopszia
Olyan eljárás, amikor egy tűn keresztül a szervezet különböző részéből sejteket szívnak le mikroszkópos vizsgálat céljára.

benignus tumor
Jóindulatú daganat, vagyis nem rák; nem szűri be, nem hálózza be (nem infiltrálja) környezetét, nem képez áttéteket.

biopszia
Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára, annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás.

ciszta
Kóros zsákszerű képlet, mely folyadékot vagy félfolyékony anyagot tartalmaz. Lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) is. A női emlőkben gyakran találhatók tapintható csomók, melyek sokszor ártalmatlan cisztának bizonyulnak.

core-biopsziás vizsgálat
Tűszúrásos vizsgálat, melynek során kissé vastagabb tűvel kis szövethengert vesznek ki a kérdéses elváltozásból, és ezt értékeli a patológus.

emlők havonta történő önvizsgálata
Az emlőrákszűrés egyik formája. 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően kell elvégezni, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt. Célja az emlők állapotában bekövetkező legkisebb változás (pl. mellnagyobbodás, váladékozás a mellbimbókból, esetleg csomó tapintása) észlelése. Ilyen esetben azonnal szakemberhez kell fordulni.

excizionális biopszia
Próbakimetszéses anyagvétel.

galaktográfia
Váladékozó emlő, vérző emlő esetén az emlő tejútrendszerének kontrasztanyaggal történő feltöltése képalkotó vizsgálat elvégzéséhez.

hisztológiai prognosztika
Szövettanra alapozott kórjóslat.

hisztológia vizsgálat
Szövettani vizsgálat.

hormonok
A szervezet belső elválasztású mirigyeinek termékei. A testnedvek továbbítják őket, a szervezet növekedését, anyagcseréjét, nemi működését stb. szabályozzák.

hormonterápia
A daganatos betegségek kezelésében alkalmazott eljárás, amely arra irányul, hogy megakadályozza a rákos sejteket abban, hogy a növekedésükhöz szükséges hormonokhoz hozzájussanak.

immunterápia
Olyan gyógykezelés, amely a szervezet védekező mechanizmusait serkenti.

implantátum
A szervezetbe beültetett anyag vagy szervpótló segédeszköz. Bizonyos daganatos betegségek radikális műtéti kezelése után is használják korrekciós műtétekhez.

karcinóma
A rákos megbetegedés megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A köznapi nyelvben mindenfajta rosszindulatú daganat (függetlenül attól, hogy honnan ered) megnevezésére szolgál. A valódi karcinómák a hámszövetből indulnak ki.

kemoterápia
A rákos beteg kezelése sejtpusztító vagy sejtszaporodást gátló gyógyszerekkel.

kombinációs kemoterápia
Többféle rákellenes gyógyszer együttes alkalmazása. Együttes hatásuk csökkenti a ráksejtek esélyét arra, hogy az egyes gyógyszerek által okozott károsodást kiheverjék és sérüléseiket kijavítsák, vagy velük szemben ellenállást (rezisztenciát) fejlesszenek ki.

kombinált kezelés
Komplex kezelés. A sebészi, sugár-, kemo- és immunterápiás lehetőségek együttes alkalmazása a rákos betegek gyógykezelésében a lehető legjobb eredmény elérése céljából.

komputertomográfia (CT)
Olyan vizsgáló eljárás, melyet egy komputerrel összekapcsolt röntgenkészülékkel végeznek. A vizsgálat alkalmával az emberi testről rendkívül részletes képek nyerhetők. A test vékony "szeletekben" történő feltérképezésről van szó. Az eljárás az egyszerű röntgenvizsgálatnál sokkal érzékenyebb, így elsődleges rákok (primer tumorok) és áttétek (metasztázisok) felderítésére igen alkalmas eljárás.

kórismézés
Diagnosztizálás, valamely betegség pontos megállapítása. A diagnosztika mindazon eljárások összessége, melynek révén valamilyen betegség felismerésre, azonosításra kerül. Ennek érdekében figyelembe veszik a tüneteket, illetve fizikális, laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat végeznek.

malignus tumor
Rosszindulatú daganat, ráksejtekből álló kóros szövettömeg. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeiben áttéteket (metasztázis) képezhet.

mammográfia
Az emlők alacsony sugárterheléssel járó röntgenvizsgálata daganatfelderítés céljából. Diagnosztikus és rákszűrő eljárásként is alkalmazzák. Segítségével olyan kis daganat is felderíthető az emlőben, melyet fizikális vizsgálattal a legtapasztaltabb orvos sem érzékel. A vizsgálat elvégzése 45 éves kortól szűrés céljából minden nőnél ajánlatos.

mammogram
Az emlőkről készült röntgenfelvétel. Speciális készülékkel állítják elő, amely a vizsgálat során csak igen alacsony röntgensugár-dózissal terheli meg az emlőket.

metasztázis
Áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, és onnan a nyirok- és vérpályákon keresztül szóródik szét a szervezet különböző szerveibe.

MRI
Mágneses magrezonanciás vizsgáló eljárás vagy leképezés (angolul Magnetic Resonance Imaging); Nukleáris Mágneses Rezonancia (NMR) vizsgálat néven is ismert. Viszonylag új, nagyhatású eszköz és eljárás a szervezet belső részeiről, szerveiről történő képalkotás céljaira. Olyan technológia, amely mágneses mezőket alkalmaz a test különböző részeinek leképezésére. Ezt nagyon erős elektromágneses és rádiófrekvenciás hullámok alkalmazásával és komputer segítéségével érik el. Az MRI-vel nagy felbontású felvételek készíthetők.

neoadjuváns terápia
A daganat nagyságának csökkentésére - az elsődleges sebészi beavatkozást megelőző - kemoterápiás kezelés. Főképp olyankor alkalmazzák, amikor a tumor nagy a sebészi eltávolításhoz. A terápia eredményeként később a műtét elvégezhető.

neoplazma (vagy neoplasma)
Daganat. Bármilyen új kóros szövetszaporulat megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A neoplazma lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus). Az orvosi gyakorlatban bármilyen eredetű rosszindulatú daganat- (rák-) féleség megjelölésére használatos kifejezés.

nyirokcsomók (nyirokmirigyek)
A szervezet különböző helyein elhelyezkedő, kicsiny, bab alakú szervek, melyek a szervezetet behálózó nyirokerek útjába iktatva helyezkednek el, és a szervezet immunrendszerének fontos részét képezik. Bennük fejlődnek és raktározódnak a limfociták, melyek az immunrendszer fontos sejtes elemei. A nyirokcsomók kiszűrik a hozzájuk érkező nyiroknedvből a fertőző anyagokat és idegen testeket. Ezzel kapcsolatban bennük gyulladás alakulhat ki, ami a nyirokcsomók duzzanatával, megnagyobbodásával jár. A nyirokcsomók kiszűrik az odaérkező ráksejteket is, melyek vagy elpusztulnak, vagy szaporodásnak indulva nyirokcsomó-áttét kialakulásához vezetnek.

onkogén
Az onkogének a sejt örökítőanyagának olyan részei, melyek valamilyen okból rendellenesen aktiválódnak, így sejt rákos sejtté alakul át.

onkológia
Az orvostudomány daganatokkal foglalkozó ága.

onkológus
A daganatos megbetegedések kezelésével foglalkozó szakorvos.

ösztrogének
Női nemi hormonok, amelyek az emlő kifejlődéséért és a másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelősek. Elsősorban a petefészkekben termelődnek, de kis mennyiségben a mellékvesék is termelik.

patológia
Az orvostudomány azon ága, melynek művelői a szervezetből vett szöveteket, szervrészleteket megfelelő előkészítés után mikroszkóposan vizsgálják. Ez az ún. kórszövettani vizsgálat. Az eltávolított szövetmintát mindig kórszövettani vizsgálatnak kell alávetni, mert csak így állapítható meg biztonságosan, hogy van-e benne rákos elváltozás.

PET
Pozitronemissziós tomográfia. Fejlett képalkotó módszer, amely a szervezetben valós időben végbemenő folyamatokról is képes információkat nyújtani.

prognosztikai faktorok
A prognózist befolyásoló tényezők.

prognózis
Valamely betegség várható lefolyására vonatkozó előrejelzés. A beteg gyógyulási kilátásainak megítélése az orvosi leletek alapján.

radikális mastectomia
Emlőeltávolítás.

radioterápia (sugárterápia)
A rák kezelése nagy energiájú ionizáló sugárzással. Sugárterápia használható a rák kiterjedésének, nagyságának csökkentésére műtét előtt vagy a műtét során, és az esetleg visszamaradt rákos sejtek elpusztítására a műtétet követően. Hasznos még a sugárterápia a kiújult rák kezelésére, kiterjedésének és az általa okozott tüneteknek a csökkentésére.

recidíva
Az eredeti rák ismételt megjelenése, hosszabb-rövidebb idővel műtéti eltávolítása vagy sugárzással történő elpusztítása után. Megtörténhet az elsődleges rák kialakulásának helyén vagy közvetlen környezetében.

relapszus
Romlás, visszaesés. A betegség tünetmentes periódus után fellépő, újbóli megjelenését, kiújulását jelző orvosi szakkifejezés.

remisszió
A kórtünetek ideiglenes megszűnése vagy csökkenése, átmeneti javulás. A betegség okozta tünetek teljes (komplett remisszió) vagy részleges (parciális remisszió) eltűnése, megszűnése kezelés hatására. Jelzi azt a periódust, időtartamot is, ameddig a betegség a kezeléssel ellenőrzés alatt tartható. A remisszió azonban nem jelent egyben gyógyulást is.

sebészi beavatkozás
Operáció, műtét. A megbetegedett testrész, szerv, szervrész eltávolítása. Célja a szervezet működésének lehető legtökéletesebb helyreállítása.

sejtadhéziós molekulák
Egy sejt sokkal inkább kapcsolódik a vele azonos szövetből származókhoz, mint a más szövetek sejtjeihez, más szavakkal: adhéziós preferenciákkal rendelkezik. Az ilyen szelektív letapadásért sejtfelszíni fehérjék felelősek, az ún. sejtadhéziós molekulák (angolul: cell adhesion molecules, CAMs).

szarkóma
A kötőszövetből kiinduló rákos megbetegedések.

szupportív terápia
Támogató kezelés. A daganatos betegségek kezelésében alkalmazott kiegészítő terápia. Nem helyettesítheti a hagyományos gyógyító eljárásokat (a sebészi-, sugár-, illetve kemoterápiás kezelést), de elősegíti és fokozza azok hatását, enyhíti a kísérő tüneteket (pl. fájdalom), ezáltal javíthatja a betegek életminőségét.

terime nagyobbodások
Térfogatnövekedés (tumor).

termográfia
Szűrővizsgálati lehetőség, amely az emlő egészében a hőmérséklet elosztását vizsgálja. A melegebb foltok rákos daganatot jelezhetnek.

tumor
Jelentése duzzanat, daganat, szövetszaporulat. Lehet gyulladásos vagy daganatos természetű. A daganatos természetű szövetszaporulat (tumor, neoplazma) lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus).

tumormarker
A vérben vagy más testfolyadékban jelenlévő anyag, melynek jelenléte vagy megszaporodása arra utal, hogy a vizsgált személynél rákos betegség áll fenn.

tumorszupresszor gének
Olyan gének, amelyek normális működésük esetén megakadályozzák a rák kifejlődését.

ultrahangos-vizsgálat
Nagyfrekvenciás, az emberi fül által nem hallható hanghullámokat kibocsátó készülékkel történő vizsgálat. Fájdalom- és kockázatmentes vizsgálóeljárás, melynek során a szövetek, szervek által visszavert hanghullámok képet alkotnak a vizsgált testrészekről, szervekről. A különböző sűrűségű szövetek eltérő módon verik vissza a hanghullámokat. A daganatok a normál szövettől eltérő "visszhangot" adnak, s ezáltal a képen kirajzolódnak. A készüléket a bőrhöz nyomva előre-hátra mozgatják a vizsgálandó területen. A bőrt speciális zselészerű anyaggal (géllel) síkossá teszik. A vizsgálatot a daganatok pontos diagnosztikájában alkalmazzák.

vékonytű-biopsziás vizsgálat
Vékony tűvel történő anyagvétel szövettani célra.


A kislexikon szómagyarázatainak forrása: Dr. Lapis Károly: A rákról őszintén férfiaknak és nőknek, Medicina Könyvkiadó, 2001.