Vágólapra másolva!
Kell-e félnünk a nukleáris energiától?
Vágólapra másolva!

Manapság a nukleáris energia - vagy elterjedtebb nevén atomenergia - emlegetése az emberekben rossz érzést kelt, és sokan azonnal Csernobilra asszociálnak. Valóban ennyire veszélyes az atomenergia? Miért és mitől kell félnünk? Jelen előadás azzal igyekszik eloszlatni ezt a félelmet, hogy röviden áttekinti, mi is a nukleáris energia valójában, mely tulajdonságai különböztetik meg (ha egyáltalán) a többi energiafajtától, és létezhet-e modern társadalom atomenergia nélkül. Az alapvető ismeretek birtokában mindenki képes lehet felmérni a nukleáris energia felhasználásának előnyeit és kockázatát, a misztikus félelmet így felválthatja a racionális mérlegelés.

I. Bevezetés: az energia
Mi az energia? Milyen fajtái vannak és ezek hogyan alakulnak át egymásba? Miben különbözik a nukleáris energia a többi energiafajtától?

II. Az atommag mint a nukleáris energia forrása
A nukleáris energia magyar fordítása atomenergia, amely nem pontos kifejezés. Az atom energiája ugyanis valójában a kémiai energia megnyilvánulása. A nukleáris energia forrása az atommag. Milyen alkotórészei vannak az atommagnak, és milyen alapvető kölcsönhatások lépnek fel közöttük? Hogyan jön létre a maghasadás, amely a magreakciók egy speciális, nagy energiát felszabadító típusa? Milyen feltételek mellett hozható létre hasadási láncreakció?

III. Új tudományterületek: reaktorfizika és nukleáris technológia
A szabályozott hasadási láncreakció megvalósítása olyan új ismereteket és újfajta szemléletmódot kíván meg, ami túlmutat az atommagok fizikáján, ezért alakult ki a reaktorfizika és nukleáris technológia. Hogyan működnek az atomreaktorok? Milyen típusai vannak ennek az energiatermelő berendezésnek? Mennyire biztonságosak ezek a berendezések?

IV. Összefoglalás: szükség van-e nukleáris energiára?
A világban működő atomreaktorok áttekintése után felvetődik a kérdés, mely országoknak van szüksége a nukleáris energiára? Mekkora reális kockázatot jelentenek az atomerőművek? Nélkülözheti-e hazánk a nukleáris energiát?

Tovább