Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

adóalap
Az az abszolút összeg, ami után a megállapított adómértéknek megfelelő adót meg kell fizetni.

adósságszolgálat
Az államháztartás tőke- és kamatfizetési kötelezettségei a lejáró államadósság után.

államháztartás
Az állam pénzügyeinek összessége, az állam által vállalt feladatok megvalósításához szükséges bevételek és kiadások teljes körű összegezése. Megjelenési formája a pénzügyi mérleg, amely az egyes feladatokat részletesen és különböző aggregátumokban, értékalakban foglalja össze.

az államháztartás elsődleges egyenlege
A folyó évi bevételek és kiadások különbözete.

az államháztartás konszolidált egyenlege
Az elsődleges egyenleg és az állami adósságszolgálat egyenlegének összege.

"bűvös négyszög"
A gazdaságpolitika kiemelt céljai közötti viszony és kölcsönhatás. Klasszikus formájában: a gazdasági növekedés gyorsulása rontja a makrogazdasági egyensúlyt, az infláció emelkedése javítja a foglalkoztatási viszonyokat és fordítva. (Az utóbbi összefüggést az ún. "Philips-görbe" szemlélteti.) A globalizált világgazdaságban az egyensúly és az infláció kemény korláttá válik és szűkíti a konjunktúraélénkítő állami beavatkozás lehetőségeit.

copayment
Az egészségügyi szolgáltatások egy részéért fizetendő díj (általában az orvosi vizsgálatért kell megfizetni a biztosítási járulékon felül).

családi jövedelemadó
A közös háztartásban élők összes jövedelmének átlaga után fizetendő jövedelemadó.

ESA
Az Európai Unió statisztikai hivatala által kidolgozott és az EU tagországokban egységesen alkalmazott elszámolási rendszer rövidített neve. Az államháztartás adatainak összehasonlítható tartalmú módszertanát jelenti.

felosztó-kirovó nyugdíjrendszer
A nyugdíjak fedezetét az aktív korúak befizetései biztosítják. A nyugdíjak terheit az egymást követő generációk viselik.

fiskális politika
Az államháztartás céljainak, feladatainak és eszközeinek összessége. Tartalmazza az állami kiadásokat meghatározó elemeket éppúgy, mint a bevételeket biztosító adópolitikát.

GDP
Grand Domestic Product, bruttó nemzeti termék, amely egy adott országban egy év alatt előállított áruk és szolgáltatások piaci értékének, valamint a felhasznált tőkejavak éves amortizációjának az összege. (A külföldön megvalósított beruházások amortizációja nem számít a mutatóba.)

globalizáció
Szerteágazó társadalmi-gazdasági folyamat, amely a 20. század második felétől folyamatosan gyorsul és egyre szélesebb területeket ölel fel. Gazdasági tartalma a nemzetállamok határait átlépő világméretű, illetve regionális folyamatok terjedése. Alapja a széleskörű liberalizáció a termékek, szolgáltatások, tőkék és munkaerő piacán, a rohamosan terjedő informatika és a verseny a termelési tényezőkért, valamint piacokért. Mozgató rugója a világméretű hatékonysági verseny és a profitok maximalizálása.

indexálás
Abszolút összeg évenkénti automatikus módosítása (valorizálása) valamilyen vetítési alap segítségével (pl. árindex, bérindex stb.).

ikerdeficit
Amikor az államháztartás hiányának növekedése a folyó fizetési mérleg hiányát is növeli. Akkor jön létre, ha a lakosság nettó megtakarításai nem fedezik az államháztartás hiányát és a deficit finanszírozásához külföldi erőforrásokat kell bevonni.

jóléti állam
A szociális piacgazdaság talaján működő társadalmi-gazdasági modell. Széleskörű állami gondoskodással, erős védőhálóval óvja a piaci verseny veszteseit a végső leszakadástól, erősíti a középosztályok anyagi pozícióit. A 20. század második felében alakult ki Nyugat-Európában, csúcsát az ún. skandináv jóléti modell jelenti. Folyamatos átalakuláson megy át, miután hatalmas költségei szétfeszítik az államháztartás finanszírozási kereteit.

jövedelemcentralizáció
Állami jövedelemelvonás az eredeti jövedelemtulajdonosoktól (a lakosságtól és vállalkozásoktól.) Formái: adók, járulékok, illetékek és díjak. A centralizációs ráta a jövedelemelvonás és a GDP hányadosa adott évben.

konvergenciaprogram
Felzárkózási terv, amelyet az EU új tagországai készítenek középtávra. Célja a gazdaság fejlődési pályára állításához és egyensúlyának megteremtéséhez szükséges programok és eszközök összefoglalása, ütemezése. A program megvalósítása elvezet a monetáris unióba lépés makro-feltételeinek teljesítéséhez.

lineáris adó
Az adóalap után fizetendő adó vagy járulék mértékét egyetlen kulcs határozza meg.

mainstream gazdaságpolitika
A globalizált világgazdaságban uralkodó gazdaságpolitikai elvek és gyakorlatok összessége. Kiterjed a gazdaságpolitika céljaira és a megvalósítás eszközeire egyaránt. Érvényesítése gazdasági előnyökkel, negligálása vagy megsértése hátrányokkal jár.

monetáris politika
A pénzmennyiség szabályozásának cél- és eszközrendszere. Céljai a valuta értékállandóságának és az ország finanszírozhatóságának védelme. Eszközei a kamatpolitika, árfolyam-politika és a nyílt piaci műveletek.

MWS, VAT
A többfázisú nettó forgalmi adó német és angol nevének rövidítése.

negatív adó
Olyan állami támogatás, amelyet adófizetési kötelezettség hiányában kap az adóalany, hogy az adókedvezményt igénybe tudja venni.

negatív Laffer-effektus
Az adók és járulékok mértékének növelése egy határon túl nem növeli az állam bevételeit, hanem stagnáláshoz, illetve bevételcsökkenéshez vezet. A tétel fordítottja nem érvényesül automatikusan, csak szűk körben, speciális feltételek mellett.

összevont pénzügyi mérleg
Az eredeti jövedelemtulajdonosok, az állam és a külföld nettó jövedelem pozícióinak kimutatása és rendszerbe foglalása. Pénzügyi mérleg, amely bemutatja a gazdaság finanszírozási szükségletét és forrásait.

posztkeynesiánus vagy anticiklikus gazdaságpolitika
Gazdasági recesszió vagy stagnálás esetén az állam mesterséges keresletnöveléssel - az államháztartás kiadásainak növelésével, illetve a jövedelmek emelésével - bővíti a gazdaság teljesítményét. (Klasszikus sikertörténet: a "New Deal" az 1929-33-as világgazdasági válság után az USA-ban, illetve a "Marshall-program" Nyugat-Európa újjáépítésére a II. világháború után.) Globális versenykörülmények között egyensúlyromboló és inflációgerjesztő hatása miatt már kontraproduktív eszköz, legfeljebb rövid távon, az infrastruktúra gyorsított fejlesztése terén alkalmazható.

PPP (Public Private Partnership)
A magántőke-befektetések szervezett formája vegyes - tehát részben állami - finanszírozású programoknál.

puha költségvetési korlát
A társadalmi szükségletek ingyenes kielégítése korlátlanul növeli az államháztartással szemben támasztott igényeket, pazarláshoz és deficithez vezet.

redisztribúció
Az állam jövedelem-újraelosztó, -átcsoportosító tevékenysége. Tartalmazza az államháztartás összes kiadását és transzfereit. A redisztribúciós ráta az összes állami kiadás és a GDP hányadosa adott évben.

soft landing
Fordulat végrehajtása a gazdaságpolitikában drasztikus társadalmi-gazdasági hatások, krízisek nélkül.