Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Cím nélkül...

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kedves Barátom,

[...] Benny Goodman (az annak idején említett világhírű jazz-klarinétos "bálvány") néhány napi európai "joy-ride"-ja alatt eljött hozzám a Rivierára! Ezt az alkalmat felhasználtam és lekötöttem vele az említett "megrendelést" [...].
Tehát kérlek írj Benny Goodman-nak [...] ajánlott levelet amelyben nyugtázod hogy egy kb. 6-7 percnyi klarinét-hegedű duót zongorakísérettel [a ma hallható Kontrasztok című mű - a szerk.] bizonyos időn belül meg fogsz írni [...].
Ha lehetséges, nagyon jó volna ha ez a kompozíció két önálló (és esetleg külön játszható) részből állna (mint az I. hegedűrapszódia [márc. 15-ei zenei illusztrációnk - a szerk.]) és persze azon reménykedünk hogy lesz benne egy brilliáns klarinét és hegedűkadencia is!
[...] Mindenesetre mondhatom, hogy amit klarinét egyáltalán tud fizikailag teljesíteni, azt Benny kihozza a hangszerből, még pedig gyönyörűen [...].

A régi szeretettel üdvözöllek
Jóska

(Szigeti József levele Bartók Bélának, 1938. aug. 11.)


Szigeti József emlékezése

[...] Naplójegyzeteim megerősitik azt a feltevésemet, hogy Bartók hangversenyezése nagy hatással volt alkotómunkájára. Amikor "Kontrasztok" című, zongorára, hegedűre és klarinétra írt művét próbáltuk [a próbán készült felvétel: Képgaléria 22. fotó - a szerk.], azt mondta, hogy a mű kezdete a Ravel-szonáta "Blues" tételének hatására keletkezett, annak a szonátának nyomán, melyet oly sokszor játszottunk együtt. [...]

Forrás: Bartók breviárium. Zeneműkiadó, 1974. Összeállította Ujfalussy József, szerkesztette Lampert Vera

<< Előző Következő >>

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről