Cím nélkül...

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

[...] Az Operának akkor hét karmestere volt. Mind a hét megtagadta, hogy ilyen "zagyvalékot" dirigáljon. Végül egy olasz vendégkarmester, a kitűnő Egisto Tango vállalta...
[...] Hogy milyen volt a hangulat az Operában, arra csak egy adatot. Nagy brácsistánktól, Lukács Páltól, hallottam a minap: az ő Fából faragott szólamán, az első brácsapult szólamának első oldalán, ma is olvasható pultelődjénél odajegyzése. Nyilván a Fából faragott bemutatójának próbáin írta oda:
"Hangolni nem kell és fölösleges." Az operai zenekar akkori brácsistája véleményét fejezi ki Bartók zenéjéről. Szándékosan hamisan játszottak, avval, hogy ezekben a "fülsértő" disszonanciákban úgyis mindegy. Nem értették, hogy Tango mégis lekopogta őket. De készültek a premierre, ahol nem kopogtathatja le őket.
Így készült a sajtó és a premier közönség. Magas azsiotázzsal árulták a jegyeket. Az Opera leghangosabb botrányára készültek. Készek voltak már a kritikák "Bélácska ne komponálj" szellemben és stílusban.
Emlékezetes este volt. Az utolsó taktus után másodpercekig halotti csend volt a nézőtéren. Egy tenyér se ütődött össze. De egy pisszegés, egy fütty se hallatszott. Egy láthatatlan roppant mérleg ingott még erre és arra, mint valami belső vívódásban, néma harc folyt a nézőtéren.
Azután a karzaton robbant ki az extatikus taps és ujjongás és mint a lavina szakadt le a páholyokra és a földszintre és magával sodorta a sajtósöpredéket is. Sok kritikát kellett azon az éjszakán átírni. Ez volt Bartók Béla első áttörő sikere.

(Balázs Béla visszaemlékezése)


Részlet Bartók Önéletrajzából, 1923

[...] Az 1917. év döntő változást hozott a budapesti közönségnek műveimmel szemben tanúsított magatartásában: megérhettem végre, hogy egy nagyobb művemet, A fából faragott királyfi című táncjátékot Tango Egisto karmester vezénylete alatt zeneileg kifogástalan előadásban hallhattam. 1918-ban ugyancsak Tango mutatta be régebbi színpadi művemet, az 1911-ben írt A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos zenedrámát. [Ma és 10-én hallható zenei illusztrációnk. - Az opera szövege itt olvasható - a szerk.]

Forrás: Bartók breviárium. Zeneműkiadó, 1974. Összeállította Ujfalussy József, szerkesztette Lampert Vera

<< Előző Következő >>