Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

autorizáció
Egy műnek a szerző neve, illetve tekintélye által való hitelesítése.

a Másik
A pszichoanalitikus elméletben eredetileg a nem-én, az, aki nem én vagyok, adott esetben a tudatalatti én. Később a gender- és posztkoloniális művészetelméletben a domináns pozícióban lévő társadalmi csoporttal szembehelyezkedő, illetve gyakran alulmaradó kisebbségi csoportok tagjait jelöli.

bináris oppozíció
Ellentétpár; két, egymással valamilyen módon szembehelyezkedő fogalom.

diskurzus
Beszédmód; egy adott kultúrán, illetve szakterületen belüli általánosan használt beszéd-, illetve gondolkodásmód.

elveszett nemzedék
Az első világháborút átélt (irodalmi) nemzedék, akik a háború következtében elvesztették eredeti világképüket, fogódzóikat; elsősorban az amerikai irodalom háborút megjárt vagy az által erősen érintett nemzedékének tagjai.

emancipáció
Egyenjogúsítás; függő helyzetből, alárendeltségből, elnyomás alól való felszabadítás.

esszenciális nő/férfi
A nemeknek az esszencialista gondolkodásmód szerinti felfogása.

esszencialista gondolkodásmód
A biológiai nemet olyan lényegi (esszenciális) adottságnak tekinti, amely az egyén társadalmi-kulturális pozícióját, viselkedés- és gondolkodásmódját eleve meghatározza, történelmi korszaktól függetlenül.

gender (társadalmi nem)
Egy adott kultúra által előírt, illetve felépített nemi szerepek; az, amit egy adott kultúra egy bizonyos nemhez tartozó egyedektől társadalmilag-kulturálisan elvár, illetve számukra előír.

gender studies
Társadalmi nem stúdiumok, a társadalmi nem önálló diszciplínaként való kezelése.

implikált néző/olvasó
Az a fajta néző/olvasó, akinek a művet az alkotója szánja; szó szerint: (a műbe) beleértett néző/olvasó.

irodalmi kanonizáció
Egy műnek a kritika által való elismerése oly módon, hogy beveszik az irodalmi kánonba, vagyis azon művek csoportjába, amelyeket az adott kultúra esztétikailag jelentősnek ismer el.

irodalmi perszóna
Egy maszk, egy szerep által létrehozott figura; szerepjáték teremtménye.

kánonrevízió
A meglévő kánon újraértelmezése, átstrukturálása; egy új hierarchia létrehozása.

matriarchális társadalom
Anya-, illetve nőközpontú, nők által dominált, vezérelt társadalom, amelyben az anyai ágnak kiemelt jelentősége van. A latin mater: 'anya' szóból.

műközpontú kritika
Az Új Kritika (New Criticism) nevű amerikai kritikai iskola által az 1940-50-es években bevezetett kritikai módszer, amelyik szigorúan szövegcentrikus volt, és elvetett a szövegen kívüli minden egyéb szempontot a mű elemzésekor (pl. életrajzot, történeti forrásokat, ideológiai-kulturális megfontolásokat stb.) Módszerüket close readingnek nevezték (szövegközeli olvasás).

női írásmód
A női írásmód effektusai között szokták emlegetni például a tudatfolyam-technikát, a test, illetve a szexualitás hatványozott szerepét, a lazább, diffúzabb, nem hierarchikus műstruktúrát, a textuális nyitottságot, lezáratlanságot stb.

női/férfi princípium
Egy egyén női, illetve férfi oldala, alkotóeleme, teremtőereje. Carl Jung pszichoanalitikus elmélete szerint az egészséges pszichében a kettő egyensúlyban van.

patriarchális társadalom
Apa-, illetve férfiközpontú, férfiak által dominált, vezérelt társadalom, amelyben az apai ágnak kiemelt jelentősége van. A latin pater: 'apa' szóból.

reprezentáció
Ábrázolás, ábrázolásmód.

skolasztikus filozófia
Eredetileg az arisztotelészi és egyházi filozófia rendszerbe foglalása, később a középkori hűbéri társadalom merev és formalista vallási filozófiája. A 13. században újonnan megalapított egyetemek uralkodó tanítási módszere. A latin scholasticus szóból, ami a 12. században egy filozófiai-vallási iskola mesterét jelentette.

szex
Biológiai nem.

textuális nyitottság
Jelentheti egy irodalmi szöveg lezáratlanságát, nyitott végződését, ahol a narratíva vége nem feltétlenül esik egybe a történet végével; vagy jelentheti a mű plurális értelmezhetőségét, tehát azt, hogy a szöveg többféle értelmezésre ad lehetőséget. Lásd erről Umberto Eco Nyitott mű című könyvét.

tudatfolyam-technika
Az eredeti angol terminus: stream of consciousness technique; a modernista irodalomban bevezetett narratív módszer, amely a narratívát egy egyén szubjektív nézőpontjából, elméjének tudatfolyamából építi fel. Ez a módszer gyakran aláássa a kronologikus sorrendet, az időt szubjektív időként ábrázolja. Legismertebb modernista bevezetői James Joyce, Virginia Woolf és William Faulkner.

women's studies
Nőtudományok.