Tippek és trükkök farmerre

Vágólapra másolva!
Mire kell figyelni, ha farmernadrágot választasz? Hogyan kell kezelni, ha azt akarod, hogy sokáig olyan legyen, amilyennek megszeretted? A farmer hosszú távú befektetés: ugyanazt a nadrágot több évig is hordhatod, sőt egyre szívesebben: hisz minél régebb óta koptatod, annál kényelmesebb lesz.
Vágólapra másolva!

Hogyan vásárolj?

Bár farmert szinte mindenhol árulnak, érdemes márkaboltba menni, leginkább itt találhatod meg a hozzád illő fazont és méretet. Nem csak azért, mert a választékuk nagyobb, hanem azért is, mert ritkán fordul elő, hogy valamelyik típus vagy fazon mérethiányos. Rengeteg bosszúságot tud okozni, ha - amikor végre-valahára rátalálsz a tökéletes fazonra - kiderül, hogy pont a te méretedben nincs.

Mi a méreted?

A farmer különlegesen strapabíró, tehát különösen erős anyag. A farmernadrág olyan, mint egy jó lovaglócsizma: először be kell törni, hogy aztán kezesbárány legyen. Ha új farmert veszel, érdemes megnézned legutóbb vásárolt kedvenc darabod méreteit: a legnagyobb farmergyártó cégek (Levis, Gas, Mustang, Wrangler stb.) ugyanazzal a méretezéssel dolgoznak. Ami egyszer már bevált az egyik márka nadrágjánál, az a méret valószínűleg tökéletesen passzol majd rád a másik gyártó modelljéből is. A nem csak farmereket forgalmazó cégek nadrágjai azonban sajnos már nem ilyen egyszerű esetek: általában konfekcióméretezés, vagy az S, M, L, XL jelölések vannak csak rajtuk.

Próbálni persze kötelező, sose lehet tudni, hogy a legutóbbi bevásárlótúra óta hány centit is sikerült felszedned, esetleg leadnod deréktájon, ami miatt még az is lehet, hogy ezúttal egy polccal odébb lapul a tökéletesen rád szabott nadrág, még ha ugyanaz a márka és fazon is. Sőt, nem csak hogy próbálni, de kipróbálni is kell: ne csak azt nézd, hogyan áll rajtad állva, hanem ülj is le benne.

Az a tapasztalat, hogy a farmer két mérete közül (szélesség és hosszúság) általában a szélesség az, amit tökéletesen el lehet találni, a nadrág hossza viszont csak a legritkább esetekben passzol. Ez persze még nem kell, hogy elriasszon. A legtöbb nagy farmerüzletben helyben, azonnal méretre vágják a nadrágokat rögtön a vásárlás után, általában ingyen vagy néhány száz forintért. Attól függetlenül, hogy hol vetted, később is bármelyik üzletbe beviheted, hogy némi készpénz ellenében megrövidítsék.

A hosszabb jobb

Érdemes néhány centivel (de minimum egy-másféllel) hosszabban hagyni a szárat annál, mint ami pont elég: egyrészt az első mosásnál még érhetnek meglepetések (erről később bővebben), másrészt szinte minden cipő más-más nadrághosszot kíván. Nincs kiábrándítóbb látvány annál, amikor egy pasi kényelmes-lazán leülve keresztbeveti a lábait, és felcsusszanó nadrágszára alól kivillan a (lehetőleg rikítófehér) sportzokni és némi szőrös lábszár. Főleg bővülő szárú vagy egyenes szárú, de bő fazonú nadrágoknál fontos, hogy maradjon egy-két centi plusz. Néhány ránc a cipő felett még nem fog zavarni, sőt - ettől az egész nadrág sokkal lazább hatást kelt majd rajtad. Az pedig sose baj.