Végleges meg nem is

Vágólapra másolva!
A tetoválás fájdalmas, és nem lehet lemosni se. Ott marad örökre. Éppen ezért sokan félelemből nem vállalják, pedig amúgy még tetszene is nekik. Szerencsére azért akadnak alternatívák nekik is - ilyen például az ideiglenes tetoválás, vagy henna.
Vágólapra másolva!

A hennafestés egyáltalán nem fáj, mert nem tűvel viszik fel a bőrre. A bőröd legfelső hámrétegét festik meg vele, és ha szerencséd van, akár egy hónapig is ott maradhat. Remek módszer ez, ha csak egy alkalomra, mondjuk bulira szeretnél csináltatni, vagy ha szeretnél tetoválást, csak még nem vagy biztos benne. Ha néhány hétig hordasz magadon egy mintát, legalább valami elképzelésed lesz róla, hogy hogyan viselnéd ezt egész életeden át. Aztán, ha úgy érzed, annyira megszeretted, hogy kifejezetten sajnálod, amikor lekopik, mehet élesben, egy tetoválószalonban.

A hennafestés, azaz mehndi Indiából származik, és ékszerként viselik az ottani nők. (A hagyomány szerint a férfiakat csak életükben egyszer: a lakodalmukra festik ki vele.) Mára már Amerikától Európáig mindenhol használják, hollywoodi sztrárokkal az élen. (Madonna például hatalmas rajongója a hennafestésnek.)

A henna előnye nem csak az, hogy fájdalommentes és nem végleges, de az is, hogy a festék nem vált ki allergiás reakciót szinte senkiből. Gyógynövényekből készül, és még az illata is jó. A bőrre tölcséren keresztül viszik fel a hennapépet, ami először zöld színű, majd ahogy megszárad, befeketedik. A felszívódásához minimum egy, maximum hat óra szükséges, persze minél tovább marad a bőrön, annál jobb. Amikor a megszáradt hennát leszedjük a bőrről, először narancssárgás színben hagyja ott a nyomát, aztán ez pár nap múlva sötétbarna lesz, és így is marad egészen addig, míg le nem kopik. Létezik fekete színű henna is, de ez már nem annyira barátságos, mint a barna, mert nem csak természetes anyagokat tartalmaz, úgyhogy akár allergiás reakciókat is kiválthat - mint a tetoválás.

A mintákat - ugyanúgy, mint a végleges tetoválást - a tested bármelyik részén hordhatod. Ajánlott helyek: a váll, a kéz- és lábfej, a csukló, a has, vagy a boka. A rajzok lehetnek bármilyenek, a tradícionális indiai mintavilágtól egészen a mai modern tetoválások ábáriig. A hennafestő szalonokba is vihetsz saját képet, vagy választhatsz az ő ötleteik közül. A legtöbb helyen magad is megveheted az alapanyagokat, ha kísérletező típus vagy, legközelebb otthon is elkészítheted a saját, kreatív hennatetoválásodat.