Haverok, buli, tinta

Vágólapra másolva!
Egy két évvel ezelőtti német felmérés szerint Európában az utóbbi évtizedben megkétszereződött a tetoválással rendelkezők száma. Az önkifejezés egyik módja is ez, azok a fiatalok, akik önmagukat nyíltan vállalják, és egyéniségüket nem restek a külvilágnak is lépten nyomon kihangsúlyozni, feltűnő öltözködésüket feltűnő tetkóval turbózzák fel. Ciki vagy menő a tetoválás?
Vágólapra másolva!

Ciki a delfin és a csikóhal figura. Ciki a barátnőd vagy pasid nevét a karodra varratni. Ciki, ha nem jut jobb az eszedbe, és lemásolod a kedvenc színészed vagy énekesed legújabb tetkóját. Ciki, ha bedőlsz a házi módszereknek, és nem mész szakemberhez. Ciki, ha csak azért csináltatsz, mert valaki azt mondta, ettől menő leszel. A tetoválás ma már legalább annyira természtesnek számít, mint húsz éve a fülbevaló. Divat lett, nem csak heavy metal énekesek és punkok bőrét színesítheti, gyakorlatilag bárkin felbukkan lépten-nyomon. Lányok és fiúk, rockerek és partyarcok, fiatalok és öregek divatolnak így. Van aki nagy és feltűnő rajzot csináltat, olyat, ami ruhának is elmegy, van aki apró diszkrét emléket csak, és azt is ritkán látható helyre.

Szeretlek Gizi!

Ha szerelemből tetováltatsz magadra valamit, jobb, ha észben tartasz néhány józan tanácsot, mielőtt a tű alá feküdnél. Egy keresztnév a bőrödön baromi imponáló, sőt romantikus tud lenni: egészen addig míg a keresztnevet viselő leányzó életed párja. Na de mi jön azután? Mindenki lelki szemei előtt jelenjen meg most egy izmos férfikar képe, rajta cirádás betűkkel írt "Juli" felirat áthúzva, alatta "Ivett" (szintén áthúzva), a sort pedig mondjuk egy "Ági" zárja. A kép magáért beszél.

Lehet viszont romantikus egy tetoválás, ha ajándékként a kedvesed megigéző szemét rajzoltatod magadra, sőt az sem egy utolsó ötlet, ha a lány és Te ugyanolyan mintát csináltattok, ugyanarra a helyre. Hallottam már olyan párról is, aki jegygyűrű vásárlása helyett jegygyűrű-tetoválást készíttetett: gyűrűsujjaikon innentől kezdve folyamatosan viselik az összetartozás virtuális ékszerét. De olyanról is, aki a barátnője arcát kölcsönözte a hátán látható angyalfigurához.

Üs!

Nagy, erős és főleg félelmetes szeretnél lenni? Vadnak és tekintélyt parancsolónak tűnsz, amikor tetkóval a válladon képzeled el magad? Nem teljesen téves megközelítés, de valljuk be: ez is ciki. A tested díszítése nem a félelemkeltésről kell, hogy szóljon, nagynak és félelmetesnek lenni akarjanak inkább mondjuk az oroszlánok. Biztosan mindenki találkozott már (ha mást nem, a metrón ülve) az ujjakra kék tintával házilag tetovált "Üss!" felirattal, ez lehet talán az agresszívnak tűnni akarók tetoválásainak őse. Azóta persze elterjedtek már a nagyon kidolgozott halálfej- és különféle szörnyeteg motívumok, amik lehetnek félelmetesek, akár félelmet keltőek is: csak ugye minek. Rémisztgetni ne tetováláson keresztül akarj: a rajznak, amit egész életedben viselni fogsz, sokkal különlegesebbnek kell lennie.

Haverok, buli, tinta

Ciki, sőt mi több kifejezetten veszélyes a házilag készíttetsz magadnak tetoválást. Oké, hogy a haverod szólt, hogy ismer valakit, (aki ismer valakit,) aki valójában profi, csak valamiért most mégis kizárólag otthon, titokban dolgozik. Oké, hogy megbízol a srácban, mert mondjuk, hogy bizakodó típus vagy, és különben is szinte ingyen megcsinálja: de mielőtt a panellakás konyhájában felhúznád a pólód ujját, és átadnád magad a házi módszereknek: állj meg és gondolkodj.

Tetoválószalonban tetováltatni nem csak ajánlatos, de kifejezetten kötelező! Higiéniai szempontból még néhány szalon is hagy kivánnivalót maga után, hát még milyen veszélyes lehet a panellakás konyhája. Ciki, ha meggondolatlan vagy, és, ha részegen hagyod magad egy mindennek, csak épp sterilnek nem nevezhető tűvel kínozni a bizonyos haver által. Főleg mert másnap és másnaposan lehet, hogy egészen más lesz majd a véleményed arról, mennyire vicces vagy menő dolog volt is ez; de azért is, mert ha elfertőződik, (márpedig steril tű és profi, bőrbarát festék híján nagy az esély rá) annak csúnya és fájdalmas következményei lehetnek. Szó szerint.