Gyorsvacsora hétfőtől péntekig

Vágólapra másolva!
"Összeütök valamit a konyhában!" - nehezen tudod elképzelni, hogy ez a mondat a te szádból hangozzon el? Pedig éhséget csillapítani változatosan, táplálóan és - mindenekelőtt - önerőből egyáltalán nem olyan lehetetlen küldetés, mint amilyennek elsőre látszik. Csak tudni kell hol találhatod a legtöbb segítséget, a legolcsóbb hozzávalókat, és a legkönnyebb ételeket.
Vágólapra másolva!

Az otthon főzött kaja finom. A legtöbbször tuti, hogy sokkal finomabb, mint egy átlagos éttermi vacsora, pláne, hogy abszolút a saját szád íze szerint készül minden falat. Aztán jóval egészségesebb, mint a gyorséttermek vagy a pizzák, és még pénztárcakímélő is (a későbbiek során majd kiderül, mennyire). Arról nem is beszélve, hogy meglepően vidító sikerélményeket is okoz.

Az első lépés: nézd meg mi van a hűtőben. Az első (és leggyakoribb) eset az, amikor a hűtőszekrénybe bámulás közben elkezdünk agyalni rajta, vajon ezekből a meglévő dolgokból mit is tudnánk összehozni. "A [vizsla] a barátod", így tartja a mondás, és ez a mondás igaz is. A legegyszerűbb, ha fogod magad, és szépen beírod a keresőbe, amit a hűtőben látsz. Például így: "paradicsom, rizs", aztán a következő képernyőn olvashatod is, hogyan készítsd el a zöldséges rizst vagy a rizzsel töltött paradicsomot. Egyszerű, gyors, könnyű: telitalálat. Ha nem vagy még rutinos vizslató, itt van néhány hasznos tanács a kereső használatához.

A másik eset, amikor hajlandó vagy magad beszerezni a hozzávalókat az elkészítendő ételhez. Hogy a pénztárcád és az időd egyszerre kíméld: ha tudod, hol van, keresd fel a legközelebbi piacot! Nem igaz, hogy ide csak nagymamák járnak, és ők is csak azért, mert így szokták meg. Itt van ugyanis a legnagyobb választék zöldségekből, gyümölcsökből, de húsokból és halakból is. Ráadásul egy-egy nagyobb csarnokban mindent egyszerre megvehetsz, és a lehető legolcsóbban (a szupermarketek áraihoz képest tényleg jelentős különbségek vannak.)

Amire a legtöbb receptet találod: paradicsom, burgonya, gomba, rizs, és persze a húsok és halak. A zöldséges kaják elkészítésekor a leghasznosabb segítség valóban a net, rengeteg recept van, viszonylag amatőröknek megfogalmazott leírással, amiből csemegézhetsz. Húsok és halak tekintetében szintén okos ötlet körbenézni egy ilyen site-on, bár egy sült hús vagy rántott hús elkészítéséhez vajmi kevés külső segítség kell.

Ha unod a sült húst, könnyen és gyorsan feldobhatod valamilyen mártással vagy szósszal, amitől egyből különleges lesz ez az egyszerű kaja is. Mártások és szószok tömkelegét találhatod például ezeken az oldalakon.