Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szexológus válaszol

Vágólapra másolva!
Vajon meddig bírja ki egy férfi szex nélkül? Lehetséges, hogy négy évig nem szexel senkivel? Elveheti-e a petting a szüzességet? Mennyire lényeg a méret? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a héten dr. Bede Zsuzsa szexuálpszichológus.
Vágólapra másolva!

Kérdés anonimtől:

17 éves leszek ősszel. A barátommal szexuális kapcsolatot folytatunk, de még csak a pettingig jutottunk el. Viszont 2-3-szor történt egy olyan eset, hogy petting után véreztem. Az egyik esetnél a havim jött meg pont akkor, a másik kettő esetnél is azt hittük, de ez nem igy volt... Félek hogy vmi bajom lett. Ön mit gondol, mi lehet? Miért vérzek petting után? Megsebezhetett az ujjával? Ja, és még valami, a szűzhártya átszakadhat ujjazással? Ilyenkor mikor vérzek, utána és közben semmi fájdalmat nem érzek. Kérem válaszoljon.

Bede Zsuzsanna válasza:

Nem hinném, hogy komoly baj lenne veled! Az "ujjazással" általában nem lehet megsérteni a szűzhártyát, de persze lehetnek kivételek, főleg, ha valamilyen eszközt használnak... Az ujj rövidebb, mint a hüvely, így nem ér el odáig. A vérzést, pláne, ha semmilyen feszítő, fájdalmas érzés nem kísérte, nem sérülés okozta. Olyan viszont van, hogy a szexeléstől szorong a fiatal. Ez rejtett elutasítás, azaz nem is tud róla, de a test jelez, hogy valami nem stimmel. Ez a jelzés tehát ilyenkor pszichés eredetű. Ha a szorongás elmúlik, ha a "nem csinálok rosszat" érzés megszűnik, a tünet is megszűnik.

Kérdés Dávidtól:

Én egy 27 éves, átlagos körülmények között élő fiú vagyok. Testi adottságaimra, külsőmre nem panaszkodhatom, tehát ezzel nem is volt soha problémám. Igazából amivel hozzád fordulok sem régóta és nem rendszeresen fordul elő, de egyre gyakrabban, és volt már rá példa, hogy többször egymás után. A problémám merevedési zavar. Állandó partnerem van, mostmár 8 hónapja és az elmúlt két hónapban a kb 15 együttlétből mindössze kétszer sikerült a behatoláshoz szükséges erekciót elérnem. Bárhogy próbálkozunk, egyszerűen nem lehet életet lehelni a péniszembe, és nagyon rossz érzés közben is, és az utána jövő letargia is. Számomra ez komoly kudarcélmény, mert soha nem fordult elő ezelőtt.
Eddig volt egy komolyabb 4 éves kapcsolatom és két hónapokban mérhető, valamint 2-3 futó történet. Azt gondolom tehát, hogy a korosztályomhoz és generációmhoz mérten teljesítem a normát, bár itt nehéz talán általánosságot felállítani. :-))
Egyre inkább aggaszt a probléma, sajnos már kizártam az egyszerűbbnek hitt okokat, mint fáradság, problémák, stressz, és félek itt többről van szó. A barátnőmmel nincs gond, gyönyörű lány, vonzónak találom és MINDENT elkövet értem az intim együttlétkor. Meg kell említsem itt, hogy sportoló múltam ellenére dohányzom. A mennyiség változó, bár úgy gondolom, hogy az átlagnál kevesebb. Mindenesetre eszembe jutott ez is, mint egy esetleges organikus probléma okozója. Sok mindennel riogatják az embert manapság... Azt is hallottam, hogy esetleg a pornográf tartalmak befogadása is előidézhet ilyen problémát, és hát tény, hogy itt-ott (leginkább a neten) elémkerül ilyen anyag, de nem gondolom, hogy káros mennyiségben. Ugyanakkor érzem azt is, hogy ez egy öngerjesztő folyamat, mert minél jobban szeretném elkerülni a kudarcot az együttlétkor, annál inkább nem sikerül.
Abban reménykedem, hogy a baj a fejemben van és nem lejjebb, de már tényleg nem tudom mit csináljak. A dologhoz hozzátartozik, hogy egyéb esetekben van erekcióm,
ugyebár reggelente vagy akár egy napközbeni "látvány" hatására beinduló gondolatsor következtében, vagy a fentebb említett képek megtekintésekor.
Tehát ebben kérném tanácsod. Mi lehet a probléma? Forduljak orvoshoz? Inkább pszichés vagy organikus lehet a gond? Vagy gond ez egyáltalán? Elmúlhat magától?

Bede Zsuzsanna válasza:

Kedves Dávid!

A levélből semmi olyan tényezőt nem látok, ami arra utalna, hogy organikus eredetű lenne a merevedési gondod. Sőt, biztos vagyok benne, hogy "csak" funkcionális zavarod van. Ennek a konkrét okát persze nem tudhatom. Ennek kiderítése már nélküled nem menne. Általánosságokat tudok csak írni, a férfiak nagy részének elég csak egy kudarc, azt is megjegyzi az agyuk. Ezután már a konkrét kudarctól való félelem tartja fenn a tünetet. Biztos, hogy valami történt kb. két hónapja, amit lereagált a péniszed. Ez az elején akár egy sima fáradtság is lehetett, de a folytatás már nem attól van...
Persze, a kapcsolat is rejthet okokat, de hogy érezd, hogy milyen tág a skála, a munkahelyi gondok is bekerülhetnek az ágyba. A két hónap szerencsére még nem nagyon hosszú idő, de azt nem tudom megmondani, hogy spontán rendeződik-e a gondod. Beszéld meg a barátnőddel, hogy egy ideig nem fogtok szeretkezni, pettingeljetek, míg el nem tudod magad annyira engedni, mint régen. Ha lesz merevedésed, akkor se legyen rögtön behatolás! Így is tudtok egymásnak örömöt okozni. Ha több hónapig nem változik semmi, akkor már érdemes lenne szexuálpszichológushoz fordulnod, urológus biztos Viagrát írna fel, de a kudarctól való félelmeddel nem tudna mit kezdeni.

Kérdés anonimtől:

19 éves lány vagyok, és a következő lenne a problémám: a barátomat igen nagy mérettel áldotta meg a sors. Nem ő az első férfi az életemben, viszont az őt megelőző partnereim "kicsik, de játékosak" voltak. Sokszor előfordul, hogy behatoláskor fájdalmaim vannak, főleg olyankor, amikor régebb óta nem voltunk együtt. A fájdalom egy idő után általában elmúlik (gondolom, kitágulok), de mindezt tetézi az a probléma, hogy sokszor nem vagyok elég nedves, holott nagyon kívánom a barátomat. Van-e valamilyen megoldás arra, hogy mindenféle fájdalom nékül élvezhessem együttléteinket??

Bede Zsuzsanna válasza:

Most már biztos, hogy a nedvesedés hiánya mögött a fájdalomtól való félelem húzódik meg! Sajnos a fiúk legtöbbje még mindig a méreteitől van elájulva, és sosem gondol arra, hogy egy lány számára akár félelmetes is lehet, de minimum kellemetlen... El tudom képzelni, hogy az első együttlétnél még nem tudtad maximálisan elengedni, a hüvelyizom a méret láttán reflexből is görcsössé vált, most pedig már a tapasztalt fájdalom nem engedi, hogy élvezd a szexet. Először is: igen nagy hangsúly legyen az előjátékon, az ujjával egyértelműen érezze, hogy nedves a hüvely, azaz tényleg fel vagy izgulva. Csak ezután történjen a behatolás, ekkor te próbálj kifele-lefelé nyomni, igy könnyebb bejutni. Az első alkalmakkor nyugodtan használjatok sikositót, az pont a kezdeti pillanatokat segíti. Ha később már nem fáj, akkor tényleg elhiheted, hogy képes tágulni a hüvelyed.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről