Zenehallgatás úton-útfélen - megvannak a discman nyertesek

Vágólapra másolva!
Szeretünk mozgásban lenni, soha nem tudni, mi történik majd a következő percben. Ami biztos az az, hogy a kedvenc zenéinket úton-útfélen hallgatni akarjuk. Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a jó öreg tizensokéves walkmanomat le kéne cserélni valami modernebb cuccra. De vajon mi most a legmenőbb zenehallgatási lehetőség, ha az ember mozgásban van?
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Samsung MCD-SM45 discman

Hordozható cédélejátszó vásárlásakor tulajdonképp egy igazán fontos dolog van, amire figyelnünk érdemes. Ez pedig nem más, mint hogy a discman mennyire tud ellenállni a mozgás okozta rázkódásnak. Ez több dologtól is függ, ha azt látod, hogy a kiszemelt discman rendelkezik úgynevezett EBS-sel (azaz: Electronic Shock Protection) az már jó jel. Azt jelenti, hogy van valami a szerkezetben, ami legalább megpróbálja helyreigazítani a rázkódás okozta galibákat, és ha sikerül neki, nem ugrál a CD.

A másik fontos tényező, hogy az adott discmannek mekkora "puffer-memóriája" van. Ez pedig az a memória, amiben a szerkezet a számot, amit hallgatsz épp, előre eltárolja. Ha nagy neki, akkor akár 4-5 percet is belőle, ha kicsi, akkor mondjuk csak fél percet. Előbbi természetesen a nyerő, hiszen, ha a rázkódástól amúgy kimaradna néhány másodperc, azt észre sem veszed az előre eltárolt 4-5 perc miatt.

Forrás: [origo]
A futó-csoda

Érdekes újítás a Philips és a Nike közös terméke, ami egy kifejezetten futáshoz, vagy egyéb ugrabugrálással járó sportoláshoz kifejlesztett discman, és állításuk szerint jobban bírja a gyűrődést (bocsánat, rázkódást) mint eddig bármi. Mp3-player változatát csuklóra, vagy karra is lehet erősíteni, így még a mozgásban sem zavar. A legtöbb elfogadható minőségű discman azonban az átlagos városlakó átlag napi mozgásához (gyaloglás, ugye) tökéletesen megfelel.

Méretben nincs túl sok választék, mivel kénytelen vagyunk ígyis-úgyis minimum egy CD-t a lejátszóba tenni, annál kisebb semmiképp nem lehet: nagyjából egyforma méretű is most már minden új discman. Nagyjából 20 ezer forint az, amiért már elfogadható minőségű discmant tudunk venni. A márkásabb darabok hosszú távon jobban megérik, mint az ismeretlen "kínaipiacos" változatok, lehet, hogy olcsóbbak, de majdnem biztos, hogy híg a levük. Érdemes tehát egy kicsit több pénzt összegyűjteni vásárlás előtt, és aztán évekig örülni annak, hogy már mióta nem kellett cserélni.