Carl Cox, a mosolygós maci

Vágólapra másolva!
Ha azt mondom, világhírű dj és producer, talán nem mondok eleget. Manapság úton-útfélen hallani ezt a kifejezést, és ennél ütősebbet még egy Carl Cox kaliberű sztárra sem tudunk kitalálni. Az örökké mosolygós techno-virtuóz végre Magyarországra érkezik, mégpedig csupán alig egy héttel azután, hogy dj Sterbinszky az ő vendégeként játszik az ibizai Space-klubban.
Vágólapra másolva!

Carl Cox - saját bevallása szerint - nem emlékszik olyan pillanatra, amikor ne szóltak volna náluk otthon a soul dallamai. Muzikális afro-amerikai családban nőtt fel, és hogy úgy mondjam, a vérében van a ritmus. Tíz évesen már a zsebpénze minden egyes fillérjét soul és funk lemezekre költötte, aztán mikor tizenöt éves korában megkapta élete első lemezjátszóit, ettől kezdve annyit játszott, amennyit csak bírt.

Jött a disco és a hiphop, de a 80-as évek végére természetesen őt is megtalálta a hatalmas acid house hullám, ami annak idején mindenkit magával ragadott, aki egy kicsit is érdeklődött az elektronikus zene iránt. Aztán a techno...

A nagy áttörés az 1988-as Summer of Love fesztivál volt, London külvárosában, ahol ő maga is játszhatott tizenötezer ember előtt, és életében először három lemezjátszót használt: ráadásul napfelkeltekor. Romantikus áttörés volt ez, és innentől kezdve nem is nagyon volt megállás, Carl Cox a három lemezjátszós zseni lett, azóta a telefonja megállás nélkül csörög: immár tizenhat éve.

"Alapjában véve a szívem a house-hoz és a technohoz húz, ezért fordultam vissza az undergroundhoz és próbáltam felkutatni a gyökereimet akkor, mikor a karrierem affelé tendált, hogy popsztár váljék belőlem." - mondta egyszer Carl, és úgy tűnik azóta is szeretné tartani magát ezen kijelentéséhez. Annak ellenére, hogy rendkívül sikeres, és, hogy saját szerzői albuma, a FACT, annak idején huszonötezer példányban kelt el szerte a világon, és, hogy az utóbbi években Dél-Afrikától Izraelen át Ázsiáig a világ minden pontján tomboló tömegek előtt játszott már, a mosolygós maci nem szeretne divatjelenség vagy popsztár lenni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sokkal inkább küldetéstudatos ő, mint sztár, és saját kultuszának kiépítése helyett a zene kultuszát szeretné építget-ni. Kevés olyan világsztár van, aki ne ezt mondaná magáról, de még kevesebb olyan, aki ne cáfolt volna már rá. Carl Cox ezen kevesek közé tartozik. Azt üzeni a rajongóknak, fogadják el őt olyannak, amilyen, és ne sokat törődjenek a külsőségekkel, mint inkább magával a zenével. A három lemezjátszós varázsló szeptember 4-én lép fel a Palace-ban, aki kimarad, lemarad. Egy élmény lesz.