Titkosírás és indiánosdi - játssz és nyerj!

Vágólapra másolva!
Szereted a háborús filmeket? Érdekel a titkosírás? Gyerekkorodban Te is kitaláltál egyet-kettőt magadnak és a haveroknak? Vannak, akik ezt már nagyon régóta és nagyon profin csinálják. Persze legtöbbször háborúkban. A második világháború során kitalált kódok közül rengetegről hallottunk már, de talán nem olyan ismert a navahó indiánok története. Az ő nyelvüket is felhasználták ugyanis az amerikaiak annak idején a kódoláshoz.
Vágólapra másolva!

Az HBO mozicsatorna augusztus 15-én tűzi először műsorra John Woo A fegyverek szava című filmjét. A film lebilincselően meséli el a "szél nyelvén beszélő" navahó indiánok történetét és szerepét a háborúban, és annyi év után végre lerója az akkor elmaradt tiszteletadást a hősök emléke előtt.

A történet 1945 elejétől játszódik, a legendás japán Ivo Dzsima szigetért vívott harc idején. A főszereplő, Joe Enders őrmester - akit Nicolas Cage alakít a filmben - meghamisítja orvosi tesztjét, mert kissé túlbuzog benne a tettvágy, és mindenáron vissza akar térni a frontra. Egy fiatal közkatonával együtt különleges megbízást kap: az életük árán is meg kell védeniük két navahó törzsbéli indiánt.

A navahók a saját nyelvüket használták fel, hogy az ellenség számára érthetetlen kódokkal segítsék az amerikai hadsereg kommunikációját a háborúban. A kezdeti japán fölény ellenére, a csendes-óceáni hadszíntéren nagyon sokat segített a csapatmozgások titokban tartásában az indiánok által kitalált kódnyelv.

A film maga is erről szól, senki nem tulajdonított elég jelentőséget az indián segítségnek, a Nicolas Cage által játszott figura is csak a harcok során ébred rá az indiánok hősies munkájának értelmére. Nem egyszerű a két amerikai feladata, mert a két indián életének megvédése mellett, egyúttal (és elsősorban) a kódnyelv titkosságát is védeniük kell. Parancsba kapják tehát azt is, hogy ha a két indián mégis az ellenség kezei közé kerülne, semmiképp nem hagyhatják, hogy élve kerüljenek oda: nekik saját kezűleg kötelességük lelőni őket, ha úgy alakul. (Mivel a film igaz történeten alapul, minden egyes mozzanata leigazolható, ezt a tűzparancsot is tanúk támasztják alá, bár az amerikai haditengerészet a mai napig tagadja.)