Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A vízparti sportok legnagyobb része szorosan kötődik magához a vízhez is. Ezeknek érdemes minél több fajtáját kipróbálni tengerparton nyaralás és strandolás közben - amint lehetőségünk nyílik rá - hisz ne feledjük: otthon az udvarban majd már nem lehet.
Vágólapra másolva!

Búvárkodás. Ez az a sport, ami valóban csak tengerpartokhoz kötődik. Mióta tudjuk, hogy újabban Horvátországba vagy Jordániába menni néha olcsóbb, mint a Balatonon eltölteni egy hetet, nem is tűnik ez számunkra sem annyira elérhetetlennek.

Búvárkodni senki nem kezdhet el egyedül, egyrészt mert felkészületlenül nem lehet, másrészt pedig a felszerelés hiányában. Ezért, ha úgy döntesz, ki szeretnéd próbálni ezt a sportot, először fel kell keresned egy búváriskolát vagy egyesületet. Gyakorolni velük egyébként itthon is tudsz, az egyesületek különböző tanfolyamokat indítanak, amiket elvégezve (ha sikerül a vizsgád) már bátran merülhetsz a tenger mélyére külföldön is. Nem olcsó, de megéri pénzt szánni rá.

Egy komplett búvárfelszerelés ára körülbelül 3-400 ezer forint. Keveseknek lehet ennyi pénzük rá, de ez nem jelenti azt, hogy a többieknek a búvárkodást el kéne felejteniük. A felszerelést ugyanis bérelni is lehet, nem csak a helyszínen, de előre, itthon is. Van olyan búvárközpont, amely napi 4-5000 forintért bérbead teljes felszereléseket, búvártanfolyamokat pedig 50-60 ezer forintért el lehet végezni.

Búvárkodni lehet egyébként tengerben, barlangban, roncsok közelében, mélyre és még mélyebbre merülve, oxigénpalackkal és szabad tüdővel is. A részletekről az egyes búvárközpontokban mindent el tudnak mesélni. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, a puszta alámerülés örömétől kezdve egészen a víz alatti fotózásig rengeteg érdekes élményt nyújthat.

Ha nem áll jól a békatalp, körülnézhetsz kicsit a víz fölött is. Ha csapatostul mentek nyaralni, adja magát a vitorlásbérlés ötlete is, ami tuti, hogy a nyár fénypontja lesz. Simogató szél, dagadó vitorlák, csillogó víztükör és napozás egy hajó orrában: ehhez a melóhoz is csak a koktélok hiányoznak, hogy egy csapásra egy hollywoodi film sztárjának érezhesd magad.

Elképzelhető viszont az is, hogy túl nagy projektnek érzed a fenti két lehetőséget, és eszed ágában sincs költséges és időigényes tanfolyamokra járni, felkészülni meg komolyan venni, tanulni és gyakorolni, és odafigyelni - nyáron. Te a strandon simán csak lábat lógatni akarsz és kipróbálni mindent, amit érdemes, ami adja magát és amit könnyű? Ha így van, hát neked találták ki a vízi sportok ennél sokkal egyszerűbben is művelhető változatait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről